• home
 • video
 • pas verschenen

  Komt er verjonging bij de Duivels? "Zie alleen Fellaini en Dembélé stoppen"

  Fellaini en Dembélé tegen Frankrijk.

  Zien we deze spelers na het WK nog terug?

  Het WK van de Rode Duivels is uiteraard nog niet helemaal voorbij, maar we kijken toch al eens naar de toekomst. Zal deze groep ongewijzigd blijven richting EK 2020 of moet er verjongd worden? "Ik zie weinig spelers die willen stoppen", vertelt analist Eddy Snelders. "Er zullen uit de jeugd spelers moeten komen die de natuurlijke selectie beïnvloeden."

  "Ik zie alleen Fellaini en Dembélé eventueel stoppen na dit WK"

  Hoe realistisch is het dat deze groep Duivels ongewijzigd aan het volgende toernooi begint? "Ons volgende grote toernooi is het EK in 2020 en daar zie ik eigenlijk weinig problemen mee", vertelt Eddy Snelders. "Er zijn natuurlijk spelers die rond de 30 en iets ouder zijn, maar ik denk niet dat dat een probleem is. Er is geen verjonging nodig, tenzij er jongens zijn die zelf aangeven dat ze willen stoppen."

   

  "Kompany heeft die vraag bijvoorbeeld al een aantal keer gekregen, maar hij antwoordt daar altijd ontwijkend en afwijzend op. "Als ik me goed voel, speel ik", zegt hij. Volgens mij speelt hij niet zelf met de gedachte om te stoppen. In heel deze groep zie ik maar twee jongens die eventueel zouden afzwaaien: Fellaini en Dembélé."

   

  "Fellaini heeft al eens gezegd dat hij er na dit WK mee zou stoppen, maar dat was vooral op een moment dat hij niet veel speelde bij de Duivels. Dat verandert misschien nu hij wel weer belangrijk is. En dan heb je Mousa Dembélé. Op een persconferentie lang voor zijn halve finale zei hij ook al dat hij misschien zou overwegen om te stoppen. Hij is niet ongelukkig bij nationale ploeg, maar wel erg blessuregevoelig."

   

  "Hij heeft nu kritiek gekregen na die wedstrijd tegen Frankrijk, maar hij mag zich niet alleen verantwoordelijk voelen voor die nederlaag. Er waren verzachtende omstandigheden en hij was niet de enige die zijn niveau niet haalde. Ik hoop dat die match niet de definitieve duw is om nu de deur achter zich dicht te trekken. Maar je mag hem niet dwingen te vertrekken. Als hij zich goed voelt, moet hij erbij blijven. Hij past perfect in die groep."

  Moussa Dembélé speelde een ongelukkige wedstrijd tegen Frankrijk.

  Moussa Dembélé speelde een ongelukkige wedstrijd tegen Frankrijk.

  "Sneller worden onze verdedigers niet meer"

  Vooral achteraan ligt de gemiddelde leeftijd hoog. Kompany en Vermaelen zijn 32, Vertonghen 31. Zijn zij te oud binnen twee jaar? "Sneller worden ze niet meer. Dat is duidelijk. En nu zijn we op dat vlak ook al kwetsbaar. Dat moet geëvalueerd worden."


  "Maar als ze gewoon blijven spelen bij hun club en hun niveau behouden dan denk ik niet dat zij ter discussie staan. Er zijn nog landen met een rijpere verdediging. Zij hebben ook troeven: hun ervaring, hun jaren dienst, ..."

   

  "Er zullen uit de jeugd spelers moeten komen die de natuurlijke selectie zullen beïnvloeden. Spelers die de oudere generatie wegdrummen, maar dat zie ik vandaag nog niet echt gebeuren."

  Vincent Kompany lag aan de basis van de 1-0 tegen Brazilië.

  Vincent Kompany lag aan de basis van de 1-0 tegen Brazilië.

  "Nieuwe namen? Praet is misschien een vervanger voor Dembélé"

  Staan er dan geen nieuwe spelers klaar? "Achteraan heb je nog Boyota en Dendoncker. Die zijn er nu al bij en hopelijk groeien zij nog. Er is ook nog Denayer, die is op het EK onderuit gegaan, maar is wel nog een optie. Ook Brandon Mechele heeft stappen gezet, maar moet bevestigen. We hebben toch graag jongens die in buitenland ook al iets gepresteerd hebben."

   

  "Dan heb je nog Bjorn Engels. Hij heeft geen gelukkig seizoen achter de rug, maar die kan nog terugkomen. Ik hoor veel positieve geluiden over Zinho Vanheusden, maar hij heeft nog te weinig gespeeld om er een echt beeld over te vormen. Hoe gaat Cobbaut het doen bij Anderlecht?"

   

  "In elke linie heb je zo’n jongens. Op het middenveld is er bijvoorbeeld Dennis Praet. Hij is een tijdje in de vergeethoek beland door de prestaties van de andere middenvelders, maar hij is misschien een alternatief voor Dembélé als die stopt. Hij heeft toch al veel ervaring opgedaan in Italië."

   

  "Vooraan heb je Origi, die er nu net afgevallen is. Dimata krijgt opnieuw een kans. Dan heb je nog Trossard, Schrijvers, Edmilson, Vanaken, … Dat zijn allemaal spelers die je moet bekijken in de loop van de volgende maanden. Misschien zijn zij net wel goed genoeg, misschien net niet, …"

  Dennis Praet doet het al een tijdje goed bij Sampdoria, wordt hij opnieuw Rode Duivel?

  Dennis Praet doet het al een tijdje goed bij Sampdoria , wordt hij opnieuw Rode Duivel?

  "Martinez heeft op dit WK naam gemaakt. Iedereen heeft dat gezien"

  Roberto Martinez tekende voor dit toernooi een nieuwe overeenkomst tot 2020. Zal hij die respecteren? "Ik denk dat hij blijft. Hij heeft veel krediet opgebouwd bij pers en publiek na dit toernooi. De samenwerking met de bond verloopt goed. Iedereen is blij."

   

  "Hij heeft hier wel naam gemaakt op het WK. Iedereen heeft dat gezien. Hij werd genoemd bij Spanje, maar dat eventuele aanbod is nu verdwenen. Als er een club uit de Premier League komt? Geld laat mensen soms rare sprongen maken, maar ik denk dat hij zijn engagement zal nakomen. Als het geen absolute topclub is die hem wil, zal hij zijn contract uitdoen." 

   

  "De Duivels beginnen ook al heel snel aan een nieuwe competitie. Martinez zal even een rustperiode inlassen en dan weer beginnen."

  Roberto Martinez gooide op dit WK hoge ogen met zijn tactisch vernuft.

  Roberto Martinez gooide op dit WK hoge ogen met zijn tactisch vernuft.