• home
 • video
 • pas verschenen

  Planckaert: "Tijdstraf? Verzachtende omstandigheden voor Dumoulin"

  Planckaert: "Team Sunweb gaat ook in de fout."

  Tom Dumoulin verloor veel tijd in de zesde rit, zeker na een tijdstraf van de Tour-organisatie voor stayeren. "Er moet toch altijd een ploegmaat bij hem zijn om te helpen", stelt Iljo Keisse vast in Villa Sporza. Eddy Planckaert vindt de straf te zwaar, maar ook dat Team Sunweb niet goed handelde.

  In Brest was hij nog de best geplaatste klassementsman, op de Mûr de Bretagne was hij plots de grote pechvogel. Tom Dumoulin had materiaalpech in de zesde Tour-etappe en kreeg ook nog eens een tijdstraf van 20 seconden voor stayeren. "Een klotegevoel", zei de kopman van Team Sunweb.

   

  Eddy Planckaert vindt dat de Tour-organisatie te streng optreedt. "Er zijn toch verzachtende omstandigheden", zei hij in Villa Sporza. "Een kandidaat-winnaar rijdt lek op vijf kilometer van de streep, hij heeft toch niets verkeerds gedaan. Normaal komen de meeste renners terug tussen de auto's."

   

  "De grote fout van Team Sunweb is dat ze geen mannetje bij hem plaatsen met dezelfde fietsmaat. Nu was het 30 tot 40 seconden sukkelen om dat nieuwe voorwiel erin te krijgen."

   

  "Ze mogen nog blij zijn dat hij geen schijfremmen heeft", zegt Iljo Keisse. "Want dan heb je nog eens een boor nodig en moet je nog langer wachten."

  Waar waren de knechten van Dumoulin?

  Volgens Keisse gaat het team de mist in. Waar waren de knechten van Dumoulin? "Bardet kreeg meteen een fiets van Gallopin, maar Dumoulin... Ten Dam wacht wel, maar de chaos was al compleet."

   

  "Als de kopman lek rijdt, moet er altijd iemand van het team het gezien hebben. Er moet iemand worden aangeduid, die moet stoppen. Bij Quick-Step weten we wie dezelfde framemaat heeft en zo kunnen we altijd wisselen van fiets."