• home
 • video
 • pas verschenen

  Olympische vlam 2020 zal vertrekken vanuit Fukushima als eerbetoon

  De olympische vlam van 2020 wordt ontstoken in Olympia.

  De fakkeltocht in Japan begint in de stad die in 2011 getroffen werd door een zware aardbeving.

  Het Japans Olympisch Comité heeft beslist dat de olympische vlam op 26 maart 2020 in Fukushima aan zijn tocht door Japan zal beginnen. Van daaruit zal ze een aantal steden doorkruisen om uiteindelijk aan te komen in gaststad Tokio. Fukushima werd in 2011 het slachtoffer van een nucleaire ramp.

  Traditiegetrouw wordt de vlam in het antieke Olympia in Griekenland aangestoken, waarna ze via een estafette door een aantal grote landen en steden opnieuw de gaststad bereikt.

   

  "Het is logisch om de vlam, een symbool van werderopbouw, doorheen heel het land te laten rondgaan en aan te steken in Fukushima", verklaart de gouverneur van Tokio de keuze voor Fukushima.

   

  Ook de Minister van Wederopbouw Yoshino vindt het een juiste beslissing: "Door de olympische vlam naar Fukushima te halen, willen we tonen dat deze Spelen symbool staan voor veerkracht en genezing." 

   

  De reis begint in Fukushima, waarna de vlam tot op het eiland Okinawa zal worden gebracht. Voor de Spelen van Tokio 1964 was dat de vertrekplaats. Na de passage op het eiland zal ze 47 verschillende provincies aandoen om op 10 juli aan te komen in de gaststad Tokio. De Spelen beginnen op 24 juli 2020 en eindigen op 18 augustus 2020.

  Kernramp 2011

  Op 11 maart 2011 sloeg het noodlot toe in Fukushima. In de Stille Oceaan vond een aardbeving plaats met een kracht van 9,1 op de schaal van Richter. De beving veroorzaakte een tsunami met ruim 18.000 doden en vermisten en later het ongeval nabij de kerncentrale van Fukushima.