• home
 • video
 • pas verschenen

  Meunier: "Weet niet of ik voor mirakel had kunnen zorgen tegen Frankrijk"

  Thomas Meunier mocht als laatste Rode Duivel de pers te woord staan in het Russische trainingscomplex van de Belgen. De teleurstelling was nog niet volledig doorgespoeld. "Als ik één match niet wilde missen, dan was het die tegen Frankrijk. Ik had dolgraag op het terrein gestaan." Nu telt alleen nog de 3e plaats. "We willen die match winnen uit respect voor België en het jarenlange werk."

  "Ik zou me voor meer dan 100 procent gegeven hebben"

  De verslagenheid bij de Rode Duivels was groot na de nederlaag tegen Frankrijk, zeker ook bij Thomas Meunier. Hij moest geschorst toekijken. "Iedereen was heel teleurgesteld, maar het is natuurlijk heel frustrerend om tijdens zo'n match in de tribunes te zitten. Dat was moeilijk. Als ik een match echt niet wilde missen, was het die wel tegen Frankrijk."

   

  "Maar goed, dat is voetbal. Ik geloof in het lot, dus het moest zo zijn. Ik heb geen spijt dat ik mijn 2e gele kaart niet vroeger in het toernooi heb gepakt. Ik reken niet." Pogba zei na de match dat het moeilijker was geweest met Meunier op het terrein. "Als dat zijn inschatting is, is dat zo. Ik had dolgraag op het veld gestaan, maar ik weet niet of ik voor een mirakel had kunnen zorgen. Ik weet niet of ik het beter had gedaan, maar ik zou me wel meer dan 100 procent gegeven hebben."

   

  "Frankrijk heeft gewoon heel intelligent gespeeld. Tegen Brazilië en Japan was het makkelijker omdat die ploegen zelf ook wilden voetballen. Bij Frankrijk hebben er spelers verdedigend hun leven gegegeven. Dan wordt het heel moeilijk."

   

  Wat vond Meunier van het gedrag van PSG-ploegmaat Mbappé? "De staf zal dat gevraagd hebben. In Parijs heb ik hem dat nog nooit zien doen. Elk land heeft zijn eigen stijl zeker. Mbappé heeft enorm veel talent. Hij kan een legende worden, maar ik hoop dat hij niet te veel negatieve invloeden rond zich krijgt."

  Roberto Martinez, Romelu Lukaku en Thomas Meunier

  Thomas Meunier troost Romelu Lukaku.

  "2e nederlaag zou niet bij ons mooie toernooi passen"

  Nu moet de groep zich opladen voor de kleine finale tegen Engeland. "Het gevoel is minder optimistisch. We hadden een kans om wereldkampioen te worden, maar het is niet gelukt. Nu hebben we toch nog een kans om iedereen trots te maken. We moeten de teleurstelling dus eventjes van ons afzetten."

   

  Een derde plaats zou het beste Belgische resultaat op een WK zijn. "We willen ons niet vergelijken met de Duivels van 1986.  Dat was een ander tijdperk. We willen onze eigen geschiedenis schrijven met deze moderne generatie. Dit is een ander boek. We hebben Engeland in de groepsfase al geklopt en dat willen we nu opnieuw doen. Zij hebben er ook zin in, maar wij zijn gewoon beter."

   

  "Waarom we die 3e plaats willen pakken? Uit respect. Respect voor onze familie, voor de entourage, voor al die jaren hard werk. En voor heel België. Ik wil kunnen zeggen dat ik het WK gespeeld heb en dat ik derde geworden ben. We hebben een fantastische groep en we willen op dat podium staan. Dit België had wereldkampioen moeten worden, dat is niet gelukt. De derde plaats is nu het minimum. Een tweede keer verliezen, zou ook niet bij ons fantastische toernooi passen."

  Thomas Meunier en zijn vrouw na Brazilië - België.

  "Match tegen Japan is mijn mooiste herinnering"

  "Maar dit WK was voor mij al een succes, zelfs als we verliezen. Ik had niet gedacht dat ik dit zou meemaken. In die zin is het een droom die uitgekomen is, maar het besef is er wel dat dit voor deze generatie een unieke kans was."

   

  "Over twee jaar op het EK komt er misschien nog eens een kans, maar over vier jaar zal er veel veranderd zijn. Misschien staat er wel een nieuwe Hazard of een nieuwe Fellaini op. Ik hoop er zelf alleszins wel nog eens bij te zijn."

   

  Zondag worden de Rode Duivels gehuldigd in Brussel. Hebben ze daar eigenlijk wel zin in? "Natuurlijk. We moeten iedereen bedanken. We hebben alles gegeven voor het land en de mensen beseffen dat. Het was niet zoals op het EK, waar we vooral op papier een sterk team waren. We hebben het ook op het veld laten zien. Alle reacties na onze uitschakeling waren ook positief. Iedereen is trots."

   

  Wat was voor Meunier het mooiste beeld van dit WK? "De match tegen Japan, zonder twijfel. Dat was het resultaat van jaren werk met Martinez en met Wilmots. Deze groep is al een aantal jaar bijna niet meer gewijzigd. Die match was de conclusie van al dat werk. De mentaliteit, de ervaring, de wil, … Het was de kers op de taart."

  De Rode Duivels vieren.

  Thomas Meunier was een van de stations in dé tegenaanval tegen Japan.

  Bekijk het interview met Meunier: "WK is niet voorbij, zaterdag nog 3 keer scoren"