• home
 • video
 • pas verschenen

  De Kroatische stunt: het 13e land dat de WK-finale haalt

  Fans en spelers Kroatië

  De fans en spelers van Kroatië gingen helemaal uit hun dak.

  Gisteren duwde Kroatië de Engelse WK-droom kopje onder na een zinderend einde. De fans en spelers gingen helemaal uit hun dak nadat ze hun eerste WK-finaleplaats in de geschiedenis hadden behaald. Het is pas het 13e land dat daarin slaagt.

  Een stunt van formaat voor Kroatië: het versloeg Engeland na verlengingen met 2-1 en doet zo waar de Rode Duivels niet in staat toe waren: een eerste WK-finaleplaats bemachtigen. Voor Kroatië was het de 3e wedstrijd op een rij met verlengingen.

   

  De Kroaten hadden tegen Engeland een uitstekende Ivan Perisic nodig. De ex-aanvaller van Club Brugge werd in 2010 nog Profvoetballer van het Jaar in België nadat hij in 2009 werd overgenomen van Sochaux. De Franse club leende Perisic uit aan Roeselare, waar hij werd opgemerkt door Club Brugge.

   

  Zondag zal Kroatië dus als 13e land ooit aantreden in een WK-finale. Daar ontmoet het Frankrijk, dat zijn 3e opwachting maakt. Duitsland is het land dat al het vaakst de finale haalde (8). Het meest succesvol in de finale zijn dan weer de Seleçao. De Brazilianen werden al 5 keer wereldkampioen.

  Spelers Engeland

  Geen 2e WK-finale voor Engeland.

  Laagst gerangschikte land ooit in een WK-finale

  Opvallend: Kroatië is met de 20e plaats op de FIFA-ranking het laagst gerangschikte land ooit in de finale van een WK. Dat record stond tot gisterenavond op naam van Frankrijk. Toen Les Bleus voor eigen volk voor het eerst wereldkampioen werden, deden ze dat als nummer 18 op de ranking.

   

  De reacties van de Kroatische fans waren overweldigend. "Dit gevoel kan met niets anders vergeleken worden", We planden om naar huis te gaan, maar nu blijven we nog tot maandag", "Natuurlijk kunnen we wereldkampioen worden, we hebben Engeland verslagen", klinkt het bij de fans van het land dat ongeveer 4 miljoen inwoners telt.