• home
 • video
 • pas verschenen

  Journalisten nemen afscheid van "gevangenis Dedovsk": "Gelukkig een normale wc"

  De Rode Duivels hebben voor de allerlaatste keer getraind in hun oefencomplex in Dedovsk. Alles wat er de afgelopen 30 dagen gebeurd is op het oefenveld of in de perszaal heeft u uitgebreid kunnen volgen in de media. Hoe was het om te werken in het oefenkamp? Welkom in gevangenis Dedovsk.

  Het mysterie van de verdwenen speculaaskoekjes

  Laat ons beginnen met een opvallende anekdote. Wat gratis is, is aanlokkelijk. Ook in Dedovsk. Een van de hoofdsponsors van de nationale ploeg voorzag de meegereisde media elke dag van een gratis aanbod eten en drinken.

   

  Dat was ook de lokale bevolking niet ontgaan. Het WK was enkele dagen ver toen het veiligheidspersoneel zich onopvallend begon te bevoorraden van broodjes, water en koffie. Een voorbeeld dat navolging kreeg van het poetspersoneel, de werklieden en uiteindelijk ook de lokale politie.
   

  Nadat een lokale werkman een grote kartonnen doos speculaaskoekjes net voor sluitingstijd overgoot in zijn rugzak en alle koelkasten tot het laatste blikje waren leeggehaald tijdens de verplaatsing van de Rode Duivels naar Sotsji, verscheen voor het eerst het bordje “Only Press” in de koelkast. Het zou er nooit meer verdwijnen. Maar eerlijk: veel indruk heeft het niet gemaakt.

  Gevangenis Dedovsk

  Organisatorisch mogen de Russen een pluim op hun hoed steken voor dit WK. Ook in Dedovsk was alles goed geregeld en de passage van de Rode Duivels heeft het stadje een gloednieuw sportcomplex opgeleverd op een stuk grond waar 6 maanden geleden enkel sneeuw te zien was (zie foto).

  Na 30 dagen verlaten de meeste journalisten het kamp toch zonder tegenzin. “Telkens ik contact heb met het thuisfront hoor ik hetzelfde: wat ben jij een gelukzak. Je maakt dit WK vanop de eerste rij mee”, zegt Tom Boudeweel, toe aan zijn derde grote voetbaltoernooi op rij. “Daar hoort toch wat nuance bij. We zitten hier in een ommuurde vesting. Elke dag volgde dezelfde veiligheidsprocedure om binnen te mogen en in het oefenkamp moet je je dag volledig afstemmen op het schema van de Rode Duivels.”
   

  “Daardoor heb ik heel veel WK-matchen gemist. Ook de WK-sfeer in Rusland en België kennen we enkel van sociale media. We waren wel ontzettend blij dat we deze keer een normale wc hadden”, lacht Boudeweel. “Tijdens het WK in Frankrijk was er enkel een soort festivaltoilet zonder water. Alles moest met houtsnippers bedekt worden. Over de accomodatie voor de pers kunnen we eigenlijk absoluut niet klagen.”

  Perfect mediaparcours

  Er was de afgelopen 30 dagen ook een opvallend inhoudelijk verschil met het EK in Frankrijk. Dedovsk was het toneel van een perfect mediaparcours voor de Rode Duivels. Geen enkel incident of straffe uitspraak kwam naar buiten.


  Herinner u zich de sigaret van Radja Nainggolan of Yannick Carrasco, die in discussie ging met kritische journalisten tijdens het EK. Of Marc Wilmots die zijn ongenoegen uitdrukte over het uitlekken van zijn ploegopstellingen. Daar was dit WK geen sprake van.
   

  “We willen saai zijn, we willen geen krantenpagina’s vullen om de foute reden. We zijn hier met voetballers die in een goed moment zijn in hun carrière”, zei Martinez daarover en dat is hem goed gelukt.