• home
 • video
 • pas verschenen

  Dalic: "Teams vol sterren liggen al op het strand"

  Zlatko Dalic.

  Zlatko Dalic.

  Bondscoach Zlatko Dalic is stilaan een nationale held in Kroatië. Voor het eerst in de geschiedenis plaatsten de Kroaten zich gisteren voor de WK-finale. "Hoe zwaarder het wordt, hoe beter we gaan spelen", zegt Dalic drie dagen voor de finale.

  "Gaat goed met mijn spelers, maar ze zijn moe"

  "Het gaat goed met mijn spelers, maar ze zijn moe", verklaarde de Kroatische bondscoach een dag na de gewonnen halve finale tegen Engeland. "Kroatië zal wellicht het eerste land in de geschiedenis zijn dat 8 WK-matchen gespeeld zal hebben."

   

  De 51-jarige trainer doelde daarmee op het feit dat zijn land zowel in de achtste finales, de kwartfinales als in de halve finales verlengingen speelde, goed voor 90 minuten extra voetbal. 

   

  Toch zijn de Kroaten niet alleen. Op het WK van 1990 speelde Engeland ook 3 keer verlengingen, voor het in de wedstrijd om de 3e plaats verloor van gastland Italië.

  Kroatië zal wellicht het eerste land in de geschiedenis zijn dat 8 WK-matchen gespeeld zal hebben.

  "Spelers mochten vandaag doen wat ze wilden"

  Dalic gaf zijn spelers vandaag een dagje vrij. "Ze hebben al twee weken hun familie niet meer gezien. Ik heb hen gezegd dat ze hun zin mochten doen. Ze moeten zelf maar weten wat goed voor hen is."

   

  "Ik ben er zeker van dat ze zondag klaar zullen zijn voor de WK-finale. Die speel je misschien maar één keer in je leven. Er zijn geen excuses. We zullen de kracht, energie en motivatie vinden om het goed te doen."

   

  Dat de Fransen veel frisser aan de finale kunnen beginnen, vindt Dalic geen probleem. "Wij hebben de moeilijke weg genomen. Het was extreem hard en het kostte bijzonder veel inspaningen, maar hoe zwaarder het wordt, hoe beter we gaan spelen, lijkt het het wel."

  Wij hebben de moeilijke weg genomen. Het was extreem hard en het kostte bijzonder veel inspaningen, maar hoe zwaarder het wordt, hoe beter we gaan spelen.

  "Modric is de beste speler van het toernooi"

  Luka Modric is de draaischijf van Kroatië. "Hij is de beste speler van het toernooi en verdient het dan ook om die trofee te krijgen", vindt Dalic.

   

  "Met Real Madrid speelde hij al een geweldig seizoen en hier perst hij er tot de laatste minuut nog eens alles uit. De teams vol sterren die op dit WK vertrouwden op hun grote namen, liggen allemaal al op het strand."

   

  "Het gaat om eenheid, om samen vechten. Tien jaar lang was dat ook ons probleem: we hadden individueel geweldige spelers, maar geen team. Ik heb vooral geprobeerd een eenheid te smeden."

  De teams vol sterren die op dit WK vertrouwden op hun grote namen, liggen allemaal al op het strand.