• home
 • video
 • pas verschenen

  De Cauwer over sprint in Quimper: "Van Avermaet en Gilbert schatten afstand en parcours verkeerd in"

  Als twee honden vechten om een been, dan loopt Sagan ermee heen.

  Peter Sagan zette gisteren zijn teller in deze Tour de France op twee. De wereldkampioen werd wel een handje geholpen door Greg Van Avermaet en Philippe Gilbert, die de rode loper voor Sagan leken uit te rollen. Of zien onze analisten het anders?

  Bekijk nog eens de laatste kilometer van de 5e etappe

  "Met een betere parcourskennis hadden ze allebei dichter kunnen eindigen"

  Philippe Gilbert opende de spetterende laatste kilometer met een aanval, die Greg Van Avermaet uit zijn tent lokte. "Greg heeft overgereageerd op die aanval", analyseert José De Cauwer. "De gele trui had iets langer moeten wachten en de kat uit de boom kijken."

   

  "Het was nog ver en hij dacht misschien dat Gilbert zou doorzetten tot op de streep. Het was een duidelijk misverstand wat betreft de afstand tot de finish en het parcours, zowel van Gilbert als Van Avermaet. Met een betere parcourskennis hadden ze allebei dichter kunnen zijn."

   

  "Ze maken wel fouten, ja. Gilbert gaat aan, enerzijds om te openen voor ploegmaat Julian Alaphilippe. Maar hij geraakt niet echt weg en Van Avermaet springt er naar toe als een duivel die zich weert in een wijwatervat. Dat was niet nodig. Er zaten nog voldoende renners klaar om dat toch te doen. Daardoor verliest hij zijn sprint en hij gaat dan ook nog eens veel te vroeg aan."

  Nys: "Als Gilbert 150 meter langer wacht, kan hij de rit winnen"

  Quick-Step Floors beschikte in Quimper met Philippe Gilbert en Julian Alaphilippe over twee troeven, maar de Belgische ploeg bleef steken op een 3e en 5e plaats. Hebben zij fouten gemaakt?

   

  "Alaphilippe pakte bonificatieseconden bij het Point Bonus en ik dacht dat Gilbert dan de sprint voor hem zou aantrekken. Maar Alaphilippe zat een beetje ingesloten en Philippe ging dan resoluut zijn eigen kans", bespreekt Sven Nys de laatste kilometer.

   

  "Dat was te vroeg. Het vlakte te veel uit. Als je die inspanning te vroeg aangaat, dan kun je dat niet volhouden met Sagan en co in je wiel. Maar Gilbert houdt het wel nog ongelofelijk sterk vol en wordt nog 3e. Hij had een grotere kans als hij langer had gewacht."

   

  "Ik denk dat Alaphilippe wou meegaan met Gilbert, maar hij moest even inhouden met wat ellebogenwerk. Dat verstoort misschien de ploegtactiek. Maar ik zag Gilbert ook niet te veel omkijken. Ik denk toch wel dat hij zijn eigen kans wou gaan. Maar als hij 100 of 150 meter langer wacht, dan kan hij misschien de rit winnen."