• home
 • video
 • pas verschenen

  WADA: "Vrijspraak van Froome was eerlijk en rechtvaardig"

  Chris Froome.

  Chris Froome mocht gewoon de Tour rijden.

  Het Wereldantidopingagentschap heeft de beslissing van de UCI om Chris Froome niet te vervolgen voor dopinggebruik voor het eerst openlijk gesteund. 

   Froome liet in de Vuelta van vorig jaar een te hoge salbutamolwaarde optekenen. De UCI oordeelde 9 maanden later dat de afwijkende waarden niet het gevolg waren van misbruik. De 33-jarige Britse kopman van Sky kon zo gewoon aan de start verschijnen van de 105e Ronde van Frankrijk.

   

  Het WADA ging niet in beroep tegen die beslissing van de Internationale wielerunie en heeft nu ook gereageerd.

   

  "Onze beslissing om niet in beroep te gaan was gebaseerd op de uitleg en het bewijs dat Froome in juni 2018 ingediend heeft. Froome kon aantonen hoe het mogelijk was dat hij een toegelaten dosis salbutamol nam en toch een staal met een te hoge concentratie afleverde", schaarde het WADA zich achter de UCI.

   

  "Het is niet ongewoon dat sporters met een te hoge salbutamolwaarde vrijgesproken worden. In 20 procent van de 41 gekende gevallen gebeurde dat. Froome verdient dezelfde behandeling als andere atleten. Hem niet vervolgen was dus ook eerlijk en rechtvaardig.""