• home
 • video
 • pas verschenen

  Van der Elst over WK van 1986 en nu: "Het is een verschil van dag en nacht"

  Leo Van der Elst

  Leo Van der Elst scoorde 32 jaar geleden de beslissende penalty.

  32 jaar geleden, in 1986, haalden we de halve finale van het WK in Mexico dankzij de beslissende penalty van Leo Van der Elst. Gisteren konden de Rode Duivels een nieuw Belgisch referentiepunt zetten, maar de Belgen strandden, net als in '86, in de halve finale. "Helemaal niet met elkaar te vergelijken", vertelt Van der Elst op Radio 1.

  "Wij waren al tevreden met de 2e ronde, deze generatie ging voor het hoogste"

  Leo Van der Elst volgde de match thuis met vrienden. "Ik wist sowieso dat het moeilijker zou worden dan tegen Brazilië en dat is ook gebleken", zegt de ex-Rode Duivel. "We hebben de sleutel om de Franse verdediging open te breken niet gevonden. Jammer, want deze generatie ging echt voor het hoogste."

   

  Ook in 1986 werd de halve finale het eindstation voor de Rode Duivels. "We blijven met twee generaties over die de halve finale bereikten. Maar voor deze mannen was enkel wereldkampioen worden goed genoeg. De twee halve finales zijn helemaal niet met elkaar te vergelijken", vindt Van der Elst.

   

  "Wij waren tevreden toen, nu is dat helemaal anders. Er was een andere inzet in Mexico, wij waren al tevreden met de 2e ronde. Voor deze generatie was er een andere insteek, ze moesten beter doen. Alle spelers voetballen in Europese topcompetities, het is een verschil van dag en nacht. Nu zal het een wedstrijd worden om de derde of vierde plaats, maar eerlijk gezegd, dat is geen leuke wedstrijd."

  Alle spelers voetballen in Europese topcompetities, het is een verschil van dag en nacht. 

  Leo Van der Elst

  "Heb Meunier al een sms'je gestuurd"

  Thomas Meunier en Leo Van der Elst kennen elkaar nog van hun periode bij Club Brugge. "Heel het WK lang hebben we elkaar wel wat sms'jes gestuurd, om elkaar te jennen. Hij was enorm zenuwachtig omdat hij er niet bij kon zijn", vertelt Van der Elst. "Het was tegen zijn Frankrijk en hij wou absoluut meespelen en schitteren."

   

  "Ik heb hem al een sms gestuurd: "Dommage", in mijn beste Frans. Maar ik heb nog geen reactie gekregen, de ontgoocheling zal nog te groot zijn. Zowel bij hem als bij de hele ploeg."

   

  Vooruitkijken dan maar, want Jan Vertonghen zei al dat er de volgende 2 toernooien nog heel veel mogelijk is voor dit team. "Ik veronderstel dat deze groep, op 1 of 2 spelers na, nog wel een tijd samen zal blijven. Maar je mag er niet zomaar van uitgaan dat we sowieso Europees kampioen of wereldkampioen zullen worden. Het zal helemaal niet simpel worden, maar ik gun het ze wel."