• home
 • video
 • pas verschenen

  Verhaeghe: "Geld interesseert ons nu niet, we willen geschiedenis schrijven"

  Bart Verhaeghe

  KBVB-ondervoorzitter Bart Verhaeghe focust zich op het sportieve.

  Deze ochtend had Radio 1 vicevoorzitter van de voetbalbond Bart Verhaeghe aan de lijn. Net zoals vele Belgen gelooft hij in de kansen van de Rode Duivels, maar ook financieel heeft het WK zijn gevolgen met nu al minstens 18,7 miljoen euro aan prijzengeld. "Daar zijn we op dit ogenblik totaal niet mee bezig", zegt Verhaeghe.

  "We zijn bezig aan een "on-Belgisch" verhaal"

  Het succes van de Rode Duivels overheerst het Belgische nieuws na de verrassende overwinning tegen Brazilië. Maar echt verrast lijkt Bart Verhaeghe niet te zijn. "Dit is een verhaal dat 2 jaar geleden is begonnen in alle stilte" zegt hij. "Dat begon met het zoeken van een goede coach, die niet Belgisch mocht zijn. We wilden zoeken naar een buitenlander, met een buitenlandse staf. Met die groep wisten we dat we dit niveau zouden halen."

   

  Financieel gezien is het ook een succesvol WK voor de belgen. "Ik moet eerlijk zijn, dat interesseert ons op dit ogenblik totaal niet. Het is misschien on-Belgisch dat we niet met geld bezig zijn" gaat Verhaeghe voort. "Maar we zijn bezig aan een on-Belgisch verhaal en met deze groep willen we geschiedenis schrijven."

   

  "Ik weet niet exact hoeveel alles opbrengt, maar ik ga niet in op de getallen. Ik mag dat ook niet en ik ga het doen zoals het hoort. Het is allemaal al in het nieuws geweest hoeveel de bond en de spelers zouden verdienen, maar in vergelijking met hun gewone carrière is alles relatief natuurlijk."

  Ik moet eerlijk zijn, het financiële aspect interesseert ons op dit ogenblik totaal niet.

  Bart Verhaeghe

  "Nieuw voetbalstadion met WK-winst? Volstrekt idioot"

  Als 4e zou België 18,7 miljoen euro opstrijken. Als 3e wordt dat 20,4 miljoen. De wereldkampioen krijgt 32,3 miljoen, de runner-up 23,8 miljoen. Verhaeghe benadrukt dat de kosten en de premies daar nog van afgetrokken moeten worden. "De winst die we maken, wordt geherinvesteerd in de voetbalbond. Daarover zijn er duidelijke afspraken gemaakt met een verdeelsleutel tussen prof- en amateurvoetbal en de bond", vertelt de Club Brugge-voorzitter. 

   

  "Na het WK in Brazilië waren we bij de bond bijna failliet. Een aantal mensen heeft het heft toen in handen genomen en voor verandering gezorgd. De voetbalsport kent een enorme mondiale evolutie, dat we daarin zijn meegegaan, is een van de succesfactoren van dit toernooi."

   

  Professionalisering, innovatie en digitalisering zijn voor Verhaeghe de belangrijkste factoren voor het succes. "Alle projecten waar geld naartoe gaat, liggen al vast. We hebben 2 jaar lang geïnvesteerd: we hebben het nationale centrum in Tubeke volledig afgewerkt en we hebben heel sterk geïnvesteerd in video-analyse. Dat heeft ons al veel opgebracht."

   

  De presentatrice vroeg of de winst ook gebruikt kon worden voor de bouw van een nieuw stadion. "Volstrekt idioot", meent Verhaeghe. "Met dat geld ga ik geen nieuw stadion bouwen. Dat is niet onze kerntaak, wij investeren in de sport, van de basis tot de top."

   

  Hoe Verhaeghe de wedstrijd van vanavond inschat? "Als er geen geloof is, zullen we het ook niet halen. Mijn pronostiek: 1-2 voor de Belgen."

  Thomas Meunier en Bart Verhaeghe

  Thomas Meunier zal vanavond niet spelen. Hij is geel geschorst.