• home
 • video
 • pas verschenen

  Zonneveld is jaloers op België: "Dju toch, maar het is jullie gegund"

  Thijs Zonneveld schreef een column over de goede prestaties van de Belgische sporters.

  Thijs Zonneveld schreef een column over de goede prestaties van de Belgische sporters.

  België staat op zijn kop: vanavond spelen de Rode Duivels de halve finale op het WK voetbal en Greg Van Avermaet rijdt in het geel in de Tour. Nederland heeft deze sportgekte overgenomen en staat achter onze landgenoten. De Nederlandse journalist Thijs Zonneveld schreef er - voor de gelegenheid in het pseudo-Vlaams - een column over in Het Algemeen Dagblad.

  Onze Belgische sporters presteren momenteel uitzonderlijk goed in het voetbal en de koers. Zelf kon Nederland zich niet plaatsen voor het WK en het is van 1989 geleden dat ze nog eens geel mochten dragen met Erik Breukink.  Nederland steunt nu massaal onze Belgische sporters. "België, lief België, vandaag is 't voor u."

   

  "Tot voor kort lachten we om den Belgen als 't om sport ging." De Nederlandse journalist verwijst daarmee onder andere naar de typische Belgenmoppen. "Wij Ollanders kijken naar België alsof dattet ons kleine broerke is."

  De Rode Duivels en Greg

  Wanneer de Nederlander het over ons nationale elftal heeft, zegt hij: "Jawadde, die Rode Duivels waren niet om aan te gluren. Heel ambetant de match uit proberen te doen met tijdrekken en nóg een verdediger erop. Nu ist ‘nen ploeg waarvoor da wij duimen en vingers aflikken."


  Ook over de wielersport is hij lovend: "Vooruit, die Belgen hadden de koers. Maar zelfs daar was ’t soms potsierlijk hoe het ganse land zich boven­op Tom Boonen stortte. België in april, da was een soort Tomboonistan. Maar nu. Amai, maar nu."


  Zonneveld geeft daarnaast heel wat complimenten aan huidig geletruidrager Greg Van Avermaet. "Waar da die kerel ook koerst, of da nu den Paddenstraat is of den Tourmalè, hij heeft goesting."


  Op het einde van zijn column gunt de Nederlander ons het Belgische sportsucces. "Omdat we u graag zien, omdat we u veel te veel hebben geplaagd, omdat u ’t heeft verdiend."

   

  Lees hier de volledige column van Thijs Zonneveld. 

  Sven Nys is fan van de column van Zonneveld: