• home
 • video
 • pas verschenen

  Belg zweept Duivelse fans op: "Brazilianen en Russen in stadion zijn voor ons"

  Christophe Stienlet

  Christophe Stienlet beleeft de tijd van zijn leven in Rusland.

  Net als tegen Brazilië kunnen de Rode Duivels en hun fans vanavond rekenen op het opzwepende enthousiasme van hun officiële speaker: Christophe Stienlet.

  "Mijn Braziliaanse collega weigerde de opstelling droog te brengen"

  2 juli, de dag van de 1/8e finale België-Japan, rinkelde de telefoon van Stienlet. "Of ik het zag zitten naar Rusland te reizen om Belgische speaker te zijn in de kwartfinale tegen Brazilië? Natuurlijk zag ik dat zitten, alleen had ik helemaal geen visum voor Rusland”, vertelt Stienlet in de schaduw van de Zenit Arena in Sint-Petersburg.
   

  Maar zoals met alles op dit WK zijn de Russische regels net iets buigzamer als de FIFA zich met de zaak moeit. Vier dagen later stond Stienlet, sinds 2017 de vaste stadionspeaker van de Rode Duivels in België, in het stadion van Kazan voor wat een historische avond in het Belgische voetbal zou worden.
   

  “Mijn rol op dit WK is strikt vastgelegd door de FIFA. Tijdens de match mag ik alleen roepen bij Belgische goals. Wissels of extra tijd bijvoorbeeld mag ik niet aankondigen. Voor de match moet ik droog de spelers aankondigen."

   

  "Maar mijn Braziliaanse tegenhanger weigerde dat op die manier te doen vorige week. Hij dreigde van het veld te stappen als hij geen emotie mocht tonen. De FIFA draaide bij en dus kon ik de spelers ook aankondigen als “Big Rom”of ""Driesje" Mertens."

  "Wat een professionalisme van De Bruyne"

  De organisatie wil in geen geval spelers voor het hoofd stoten, maar daar is met Christophe Stienlet weinig kans toe. "Ik ken de spelers goed. Ze plagen me vaak. Zoals na de oefenmatch tegen Portugal. Ik riep door het hele stadion “goaaaaaaaal” bij een gemist schot van Carrasco in het zijnet. Dat heb ik mogen horen.”

  Maar na de zege tegen topfavoriet Brazilië was er vooral plaats voor emotie. “Ik zag Rode Duivels met tranen in de ogen van geluk. Toen De Bruyne me zag, onderbrak hij zelfs zijn interview." 

   

  "We pakten elkaar vast en ik zei hem wat voor een ongelooflijke voetballer hij is. Hij antwoordde: “Rustig, nog twee matchen te spelen.” Wat een professionalisme, toch?”

  "Als België wint, vlieg ik in een privéjet naar Moskou"

   

  Als België vanavond kan winnen van Frankrijk duurt ook het avontuur voor Christophe  Stienlet voort. “De speaker van het winnende land wordt na de match in een auto geduwd en vliegt samen met de FIFA-bonzen in een privéjet naar Moskou voor de finale. Hoe zot is dat?”, zegt Stienlet.
   

  Om Frankrijk te verslaan rekent hij op oude bekenden. “De dag na de match tegen Brazilië hing ik nog wat rond in Kazan. Ik kwam toevallig in contact met Tomer Savoia, een fervente Braziliaanse fan met meer dan 300.000 volgers op Instagram. Hij beloofde me dat alle Brazilianen in het stadion vanaf nu voor België zouden supporteren."

   

  "Ze hebben het niet voor Frankrijk. Ik denk sinds de verloren finale in 1998. Uit goede bron heb ik vernomen dat ook de Russen voor België zullen supporteren.”

  "Ik ben tweetalig opgevoed met: va chercher de schotelvod..."