• home
 • video
 • pas verschenen

  De coach die de Belgen onklopbaar maakte: het geheim achter het leiderschap van Martinez

  Roberto Martinez geeft instructies aan Kevin De Bruyne.

  Roberto Martinez heeft van de Rode Duivels een (h)echte ploeg gemaakt.

  Nog 2 wedstrijden is Roberto Martinez verwijderd van onsterfelijkheid in ons land. Maar of we wereldkampioen worden of niet, vriend en vijand zijn het erover eens dat de Spanjaard erin geslaagd is om van deze Rode Duivels een hecht blok te maken. Hoe heeft hij dat aangepakt? "In de sport is het woord "bedankt" vaak ver weg, maar Martinez zal iedereen bedanken die iets inbrengt."

  Toen de 44-jarige Martinez twee jaar geleden werd aangesteld als opvolger van Marc Wilmots, werden de wenkbrauwen gefronst. Voor niet-voetbalkenners was het vooral “Roberto wie?”. De kenners stelden zich vragen bij zijn beperkte ervaring. 


  Een gok dus voor de voetbalbond. Maar ondervoorzitter Bart Verhaeghe, die mee de gesprekken met Martinez heeft gevoerd, was snel overtuigd door zijn visie. “Hij is iemand die heel intelligent is en die heel analytisch te werk gaat”, vertelt Verhaeghe.

  Moderne manager en "businessleider"

  Verhaeghe ziet Martinez als een moderne manager, iemand die een team rond zich verzamelt en dat aanstuurt. “Hij geeft vertrouwen en hij straalt dat ook uit, zodat zijn mensen voor hem door het vuur gaan.” Sportpsycholoog Jef Brouwers, die de bondscoach adviseert over psychologische begeleiding, heeft het over een "businessleider".