• home
 • video
 • pas verschenen

  Van Baarle ontketent nieuw Sky-stormpje: "Maar ik heb wél astma"

  Dylan van Baarle

  Dylan van Baarle is niet geselecteerd voor de Tour de France.

  Er is ophef ontstaan over enkele uitspraken van Sky-renner Dylan van Baarle op de Nederlandse radio. Daarin lijkt hij te suggereren salbutamol (een puffertje) te nemen zonder astma te hebben. Maar zelf nuanceerde hij het verhaal.

  Sinds Chris Froome in de Vuelta te hoge Salbutamol-waarden liet optekenen, kennen alle wielervolgers het product tegen astma. Froome werd vrijgesproken voor zijn positieve test, maar toch blijft de zaak de gemoederen beroeren. Zeker nu zijn ploegmaat Dylan van Baarle in het Nederlandse radioprogramma De Perstribune suggereerde ook te puffen, zonder astma te hebben.

   

  "Als wielrenners worden onze longen kapotgemaakt door alle inspanningen. Het pufje gebruik je dan om te kunnen ademen", verklaarde Van Baarle, die het ook raar vindt dat er een limiet op het gebruik van de puffers wordt gezet. "Ofwel mag je het middel gebruiken ofwel niet. Het is een beetje gek dat er een limiet is."

   

  De uitspraken van Van Baarle ontketende een storm van verontwaardiging, maar de Nederlander was er als de kippen bij om zijn uitspraken te nuanceren. "Ze hebben me niet gevraagd of ik (inspannings)astma heb. Ik gebruik de puffer als sinds mijn 10e, maar alleen maar bij inspanningen. Ik heb dus geen astma, wel inspanningsastma."