• home
 • video
 • pas verschenen

  Van Avermaet aan tafel bij Maarten: "Kan begin worden van een mooie week"

  Greg Van Avermaet schuift aan aan de tafel van Maarten Vangramberen.

  Greg Van Avermaet hoopt dat het BMC-project niet verdwijnt.

  Daags voor de halve finale van de Rode Duivels tegen Frankrijk gaf Greg Van Avermaet het goede voorbeeld in de Tour: winst met BMC in de ploegentijdrit én geel. Aan tafel bij Maarten Vangramberen blikte onze landgenoot al vooruit. "Het kan het begin worden van een mooie week."

  De gele trui aan ploegmaat Tejay van Garderen laten was geen optie voor Van Avermaet. "Het had gekund, maar ik was er echt wel op gebrand om geel te pakken. We hebben in de Tirreno en de Ronde van Zwitserland al verschillende keren de trui gepakt en dan ben ik meestal zo goed om te zeggen dat ik hem niet hoef."

   

  "Maar dit is de belangrijkste wedstrijd, nu had ik echt geen zin om die trui af te geven. Ik ben natuurlijk in de eerste ritten een van de klassieke mannen die zich het best kunnen positioneren en dan komt dat geel vanzelf. Als je die trui dan eindelijk hebt, weet je pas hoe belangrijk die is en apprecieer je het nog meer."

   

  Twee jaar geleden reed Van Avermaet drie dagen rond in het geel. Hoe lang kan hij de trui dit keer vasthouden? "Vorige keer zaten we in een andere fase van de Tour. Toen begonnen we aan de bergen, nu zitten er nog vlakke ritten aan te komen. Het zit er wel in om het geel langer dan 1 dag te houden."

   

  "Maar het staat natuurlijk allemaal dicht bij elkaar en we hebben ook al gezien hoe gevaarlijk de Tour kan zijn. Het is vooral zaak om recht te blijven en de focus te behouden".

   Het zit erin om het geel langer dan 1 dag te houden. Maar het staat natuurlijk allemaal dicht bij elkaar en we hebben al gezien hoe gevaarlijk de Tour kan zijn.

  "Het zou jammer zijn mocht BMC-project verdwijnen"

  Met het geel heeft Van Avermaet al een eerste doel bereikt, maar zijn honger is nog niet gestild. "Er zijn wel een paar ritten die mij aanspreken zoals die naar Quimper, de etappe naar de  Mûr-de-Bretagne en de rit naar Roubaix. Het kan het begin worden van een mooie week."

   

  Intussen blijft het onduidelijk waar de toekomst van Avermaet ligt. Het voortbestaan van BMC is onzeker na het overlijden van Andy Rihs, de sterke man achter de ploeg. Ook aan tafel bij Maarten kon de olympische kampioen nog geen klare wijn schenken. "Het wordt afwachten waar de toekomst van onze ploeg ligt. Het is spijtig, want Rihs heeft dit team 12 jaar gesponsord en heel veel gegeven aan deze ploeg."

   

  "Het zou jammer zijn mocht het project volledig verdwijnen, maar ik heb er goede hoop in dat er toch iets blijft bestaan. Ik weet zelf nog niet waar mijn toekomst ligt, het is voor mij ook nog onduidelijk."

  Het voortbestaan van BMC is onzeker na het overlijden van sterke man Andy Rihs.

  "Hopelijk voorbode voor de wedstrijd van de Duivels"

  Frankrijk is al een beetje van de Belgen door de gele trui van Van Avermaet. Een voorbode voor de halve finale van de Rode Duivels op het WK? "Laat het ons hopen. Ik ben ook een voetbalfan, dus ik kijk wel uit naar de wedstrijd tegen Frankrijk."

   

  "Het is vooral leuk om de sfeer in België te zien. Het is lang geleden dat er nog zoveel mensen achter een nationale ploeg gestaan hebben. We moeten vanaf nu iets minder negatief zijn en vooral genieten dat we in de halve finales staan. Alles wat er nu nog bijkomt, is mooi meegenomen." 

  Bekijk hier het gesprek met Greg Van Avermaet: