• home
 • video
 • pas verschenen

  NOS-journalist Maalderink: "Eindelijk wat euforie bij de Belgische fans"

  Bert Maalderink

  Bert Maalderink lag 2 jaar geleden nog in de clinch met Marc Wilmots.

  Eerder dit WK liet de Nederlandse journalist Bert Maalderink Adnan Januzaj lachen met een vraag op de persconferentie na de wedstrijd tegen Engeland. Op het EK 2 jaar geleden botste hij dan weer serieus met toenmalig bondscoach Marc Wilmots. Vandaag geeft Maalderink nog eens zijn ongezouten mening.

  "Vertonghen durft wel wat te zeggen"

  Een kleine maand geleden was de Nederlandse journalist Edwin Cornelissen hard voor de Belgische pers. Hij vond dat de Spanjaard niet hard genoeg ondervraagd werd. NOS-journalist Bert Maalderink vindt ook dat de Belgische pers strenger mag zijn, al is hij niet dezelfde mening toegediend over Martinez.

   

  "Martinez doet dat super", vertelt de Nederlander over de bondscoach zijn persconferenties. "Je kan hem altijd alles vragen, ook heel strenge vragen. Zijn reactie is altijd prachtig, hij lacht en manoeuvreert zich altijd mooi onder de vraag uit. Een beetje zoals jullie wedstrijd tegen Brazilië. Zij vielen goed aan, maar jullie veroverden de bal goed en scoorden."

   

  Rode Duivels die in Nederland gespeeld hebben, zijn in het voordeel volgens Maalderink. "Ik merk dat Vertonghen en Alderweireld er goed in zijn. Vertonghen durft te zeggen wat hij vindt. Hem kan je wel harde vragen stellen zonder dat hij er moeilijk over doet."

  Martinez doet dat super. Je kan hem altijd alles vragen, ook heel strenge vragen.

  Bert Maalderink

  "Als je mensen prikkelt, zeggen ze vaker de waarheid"

  Twee jaar geleden leerde de Belgische pers - en bij uitstek toenmalig bondscoach Marc Wilmots - Maalderink al kennen door zijn opvallende vragen op persconferenties. Tijdens het EK kwam het tijdens de persconferentie tot een discussie tussen de twee, waar de Nederlander de mond gesnoerd werd. "Ik vond het ongebrijpelijk", legt hij uit.

   

  "Maar het lag niet aan de trainer, wel aan de toenmalige perschef", geeft Maalderink nog een veeg uit de pan. "Nu is er een andere perschef en een andere bondscoach. Die laat mij even mijn gang gaan. Dan krijg je tenminste een goed gesprek."

   

  "Op die manier krijg je een goed antwoord. Als dat niet gebeurt, dan ga ik er ook enorm hard tegenin. Dan praat ik er helemaal doorheen. Een conflict zoek ik nooit bewust, maar als je de mensen wat prikkelt, zeggen ze ook vaker de waarheid."

  Bekijk hier nog eens de discussie tussen Maalderink en Wilmots:

  "Euforie bij de Belgische fans? Eindelijk zou ik zeggen"

  Nu de Rode Duivels topfavoriet Brazilië hebben uitgeschakeld, heerst er bij de Belgische fans heel wat euforie. "Eindelijk, zou ik zeggen", aldus de NOS-journalist. "Daar hadden ze al wel wat eerder mee mogen beginnen."

   

  "Ik denk dat ik bij het begin van het WK nog meer euforie had dan het hele Belgische volk en journalisten bij elkaar. Maar nu ontstaat er wat. Ik hoop dat het leidt tot een heel groot publiek tijdens de halve finale tegen Frankrijk."

   

  "Als Nederland de halve finale had gehaald, was het stadion half oranje geweest. Dat moeten de Belgische fans nu ook doen", besluit de Nederlander.

  Bekijk het interview met Maalderink: