• home
 • video
 • pas verschenen

  Kevin en Dylan Borlée lopen EK-limiet 400m, Jonathan grijpt bij comeback Belgische titel op 200m

  De broers Kevin Borlée en Dylan Borlée vieren hun kwalificatie voor het EK in Berlijn.

  Kevin (45"52) en Dylan (45"55) duiken onder de EK-limiet van 45"89.

  Het Koning Boudewijnstadion was dit weekend het toneel voor het BK atletiek. Kevin en Dylan Borlée veroverden een EK-ticket voor de 400m, Hanne Claes liep de op 1 na snelste Belgische 400m horden en Nafi Thiam won het verspringen met net geen Belgisch record. Tussendoor maakte Jonathan Borlée zijn comeback.

  Jonathan Borlée zet comeback luister bij met titel op 200 meter

  Jonathan Borlée viel midden juni uit met een elleboogfractuur en timmerde de afgelopen maand gestaag aan de weg terug.

   

  Op dit Belgisch Kampioenschap maakte Borlée zijn comeback, en die zette hij meteen luister bij met een titel op de 200 meter sprint. De broer van Kevin en Dylan won die 200 meter in een tijd van 20"78.  

   

  "Mijn souplesse van op training kan ik momenteel nog niet naar een wedstrijd vertalen", aldus Borlée, "maar het gaat beter en beter."

   

  "De blessure voelde ik niet, maar is er nog wel. Mijn volgende wedstrijd zal wellicht een 400 meter worden, al weet ik nog niet wanneer die zal plaatsvinden." Jonathan is de enige van de broers Borlée die zich nog niet heeft geplaatst voor het EK.

  Jonathan Borlée heeft nog 3 weken om een EK-ticket binnen te halen.

  Jonathan Borlée heeft nog 3 weken om een EK-ticket binnen te halen.

  Kevin wint BK in 45"52, Dylan loopt PR met 45"55

  De EK-missie van Kevin en Dylan Borlée is geslaagd: de twee snelden in de finale van de 400 meter respectievelijk naar de 1e en 2e plaats. Allebei doken ze onder de EK-limiet van 45"89. Kevin liep 45"52, Dylan 45"55. Voor die laatste is dat een persoonlijk record. Het was al van 2015 geleden dat hij onder de 46 seconden dook. 

   

  "Ik wist zeker dat ik dit in me had, maar als je de limiet drie keer nipt mist, doet dit toch deugd", reageerde Dylan. "Het is een onwaarschijnlijke opluchting, ook al verbeter ik me slechts met twee honderdsten. Mijn persoonlijk record stond al drie jaar op de tabellen, en sindsdien heb ik veel gesukkeld. Dit jaar heb ik nooit gepanikeerd. Ik ben rustig en geconcentreerd gebleven, net zoals Kevin. Maar ik had mijn broer wel graag eens geklopt."

   

  "Het is nog niet afgelopen. De volgende weken kan het zeker nog sneller. De exacte planning ken ik nog niet, maar in Heusden (21 juli) zal ik ongetwijfeld de 400 meter lopen." Opvallend op de 400 meter was de chrono van belofte Alexander Doom. Die werd vierde in 46"46 en daarmee voldeed hij aan de EK-limiet voor Berlijn. Als belofte ligt die limiet op 46"70.

  5e Belgische titel voor Berings in tijd onder 13 seconden

  Eline Berings dook voor de zesde keer dit seizoen onder de 13 seconden (12"98). Die tijd was voldoende voor haar 5e Belgische titel. Ze hield Anne Zagré (13"15), Sarah Missine (13"33) en Nafi Thiam (13"67) achter zich.

   

  "Ik voelde me moe dit weekend", zei Berings. "Ik heb drie weken stevig getraind, en dat is nodig voor het EK. Dan voel je dat je de absolute scherpte mist. Maar ik ben blij dat ik op deze manier 12"98 loop, want de race was eigenlijk echt niet goed. Ik raakte verschillende horden en liep een slordige wedstrijd. Dat ik op die manier nog onder de 13 seconden duik, is positief."

   

  Berings wil op korte termijn haar persoonlijk record van 12"87 verbeteren. "Ook goeie tijden wennen snel, dus ik hoop wel er de komende weken nog een hapje af te doen. Ik ben heel stabiel, maar als de puzzel klopt, kan het sneller. Momenteel bevind ik me in Europa in een groepje dat op het EK kan meestrijden voor ongeveer de achtste plaats, maar ik wil echt meer. Ik moet richting EK nog een laatste stapje zetten, dat mij de aansluiting doet maken met de Europese top. Dan kan alles. Ik heb nog exact een maand, en wil minstens een finaleplaats."  

  Hanne Claes loopt razendsnel op 400m horden en benadert BR van Merken

  Hordeloopster Hanne Claes verbaasde vandaag vriend en vijand. Niet alleen door Belgisch kampioene te worden, maar ook door met een indrukwekkende 55"20 de op 5 na beste Europese jaarprestatie neer te zetten.

   

  Met die tijd dook Claes een seconde onder haar persoonlijk record. Ze bleef maar net boven het meer dan 20 jaar oude Belgische record van Ann Mercken (54"95) uit 1996.

   

  Op het BK veroverden Margo Van Puyvelde (56"13) en Justien Grillet (56"31), net als Claes reeds geplaatst voor het EK in Berlijn later dit jaar, respectievelijk zilver en brons.

   

  Hanne Claes, een atlete van Jacques Borlée, was dolgelukkig. "Ongelofelijk. Ik zette de perfecte koers neer. Ik voelde mij in topvorm en had wel verwacht om voor het eerst onder de 56 seconden te duiken, maar zo snel had ik nooit verwacht. Ik kom van de 200m en die snelheid moet ik als wapen gebruiken. Dat deed ik vandaag met een heel snelle start."

  Hanne Claes aan het werk in het Koning Boudewijnstadion.

  Hanne Claes bleef nipt boven het BR op de 400m horden.

  Thiam komt 3 centimeter tekort voor BR verspringen

  Ook in het verspringen bij de vrouwen stond het BR onder druk. Sandrine Hennart, die uit dezelfde Luikse club komt als Thiam, sprong in 1996 6,63m. Thiam bleef op weg naar haar tweede nationale titel in het verspringen op 3 centimeter steken. Met 6,60m deed de olympische meerkampkampioene er een titel bij die van 2005 bij.

   

  Vandaag moest Thiam na haar eerste sprong (6,44m) nog collega-zevenkampster Hanne Maudens voorlaten (6,51m), maar bij haar 3e sprong (6,60m) was de buit binnen. Maudens verbeterde zich niet meer en bleef 2e. Het brons was voor Bo Nijs, die naar 5,74m vloog. Het PR van Thiam is 6,62m, een afstand die ze in Götzis haalde.

   

  Op de 100 meter horden bleef Thiam met 33 honderdsten iets verder van haar persoonlijk record verwijderd. "Ik liep ongeveer dezelfde tijd als gisteren in de reeksen, maar ik houd er een veel positiever gevoel aan over. Ik zette een propere wedstrijd neer. Met frissere benen, zonder de wedstrijd van zaterdag en het verspringen van zondag in de benen, zat er een mooie tijd in. Het bilan na dit BK-weekend is goed."

  " "

  Nafi Thiam pakt haar 2e verspringgoud na 2015.

  Milanov pakt 2 titels, maar stelt toch teleur

  Philip Milanov behaalde de Belgische titel in het discuswerpen, maar hij kon ondanks die zege niet echt overtuigen. De discuswerper kwam niet verder dan 63,39 meter, bijna 4 meter onder zijn Belgisch record.

   

  De beste seizoensprestatie van Milanov staat op 66,51 meter, zijn Belgisch record op 67,26 meter. Milanov is wel al geplaatst voor het EK atletiek in Berlijn, waar hij een zilveren medaille te verdedigen heeft.

   

  Eerder op de dag won Milanov ook Belgisch goud in het kogelstoten, maar ook daar bleef hij met 17,29 meter ferm onder de verwachtingen. "Het was niet mijn dag", beaamde Milanov. "De combinatie met het kogelstoten doe ik als training, maar ik ben dat eerlijk gezegd een beetje beu."

   

  "Het discuswerpen volgde meteen daarna, en dat was vermoeiend. Bovendien sleepte die wedstrijd ook nog eens heel lang aan. Volgens mij was dit de langste wedstrijd die ik ooit heb gedaan."

  Philip Milanov (archief) haalde niet zijn beste niveau op het BK.

  Philip Milanov (archief) haalde niet zijn beste niveau op het BK.