• home
 • video
 • pas verschenen

  Vermaelen: "Tegen Frankrijk best niet in 1-tegen-1-situaties belanden"

  "Willen finale spelen en winnen. Tegendeel zou raar zijn."

  Thomas Vermaelen speelde op dit WK 74 minuten tegen Engeland en viel na 83 minuten in tegen Brazilië. De kans dat hij in de halve finales tegen Frankrijk mag opdraven bestaat. Daarover, en nog veel meer, beantwoordde de verdediger vanmiddag vragen op een druk bijgewoonde persconferentie.

  "Zou belangrijkste match in mijn carrière zijn"

  Na het tactische meesterstuk tegen Brazilië valt af te wachten hoe Roberto Martinez de halve finale tegen de Fransen zal aanpakken.

   

  De bondscoach moet sowieso de geschorste Thomas Meunier vervangen en heeft daarvoor 2 mogelijkheden.

   

  De meest voor de hand liggende oplossing is Nacer Chadli naar de rechterwingback verhuizen. Links zou Yannick Carrasco dan opnieuw in het team komen. Op die manier wordt er wel gestart met 2 erg aanvallende wingbacks.

   

  Een andere optie is dat Thomas Vermaelen in het team komt en dat Jan Vertonghen een rijtje hoger schuift. "Dat zou niet vreemd zijn, want zo hebben we de laatste 10 minuten tegen Brazilië ook gespeeld", zegt Vermaelen.

   

  "De coach beslist. Wij weten nog van niks momenteel. Als ik speel is het in elk geval de belangrijkste match van mijn carrière. Ik heb de finale van de Copa del Rey en de Champions League gehad met Barcelona, maar daarin speelde ik niet."

  Als ik speel is het de belangrijkste match van mijn carrière. Ik heb de finale van de Copa del Rey en de Champions League gehad met Barcelona, maar daarin speelde ik niet.

  "Met Arsenal ook eens van die tactiek verloren"

  Wanneer wisten de spelers met welke opstelling België Brazilië zou confronteren? "We kennen die enkele uren voor de wedstrijd", zegt Vermaelen, "maar hoe we precies zouden spelen, was de dag ervoor getraind."

   

  "Ik vond het de juiste tactiek. Ik herinner me dat we eens met Arsenal tegen
  het Everton van Martinez gespeeld hebben en dat Martinez het toen op precies dezelfde manier aangepakt had. Wij hebben die wedstrijd toen verloren."

  "Willen finale halen en winnen. Tegendeel zou raar zijn"

  De triomf tegen Brazilië heeft het vertrouwen in de gouden generatie geen windeieren gelegd. "Het is heel belangrijk dat we een tegenstander van deze allure uitgeschakeld hebben", beaamt Vermaelen.

   

  "Onze ervaringen van het WK 2014 en het EK 2016 en bij onze clubs hebben hierbij zeker geholpen."

   

  "We waren dan ook allemaal heel blij vrijdagavond. Maar we waren meteen ook bezig met de recuperatie voor de halve finales. De focus lag al vrij snel op Frankrijk."

   

  "Want we willen nu die finale halen en hem ook winnen. Zo niet, dan zal er een teleurstelling volgen."

   

  "We hebben de topfavoriet uitgeschakeld en hebben goed voetbal laten zien. We hebben op moeilijke momenten, zoals tegen Japan, getoond wat we kunnen. Onze ambitie is nu om de finale te winnen en daar geloven we ook in. Het tegendeel zou raar zijn."

  "Niet in 1-tegen-1-situaties belanden"

  "Of Frankrijk an sich voor mij een speciale tegenstander is? Niet echt. Het is natuurlijk een van de topfavorieten. Het zal een heel moeilijke wedstrijd worden, misschien nog moeilijker dan Brazilië."

   

  "Frankrijk beschikt over heel veel kwaliteiten. Het staat organisatorisch, zeker defensief, zelfs iets sterker dan Brazilië."


  "Aan ons om hen als ploeg af te stoppen en defensief sterk te staan. We moeten vooral vermijden om verdedigend in 1-tegen-1-situaties te belanden."

   

  Met Samuel Umtiti en Ousmane Dembélé loopt Vermaelen ploegmakkers van bij Barcelona tegen het lijf.

   

  "Ik heb met hen hier nog geen contact gehad. Wat ik wel kan zeggen is dat Umtiti een heel complete verdediger is: snel en sterk, plus: hij kan goed voetballen."

   

  "Het wordt niet makkelijk voor Romelu Lukaku, maar Romelu is in een heel goeie
  vorm. Hij heeft zeer goed werk verricht tegen Brazilië en dat zal hij tegen Frankrijk ook doen."

  "Hopelijk meer Belgische fans in stadion tegen Frankrijk"

  De Duivelse gekte bereikt ongeziene hoogtes nu België voor het eerst sinds 1986 in de halve finales van het belangrijkste voetbaltoernooi ter wereld beland is.


  Vermaelen: "Ik heb sfeerbeelden gezien die via familie en vrienden tot bij mij geraakt zijn. Van hieruit krijgen we niet alles mee, dat is tegelijkertijd jammer en normaal."

   

  In België ging het dak er overal af, maar tegen Brazilië was het Belgische supporterslegioen in het stadion stevig in de minderheid.

   

  "Ik begrijp heel goed dat het moeilijk is om hier te geraken. Als je dat vergelijkt met het EK 2016 in Frankrijk was het anders, met heel veel Belgische fans ter plaatse. Logistiek was het dan ook een stuk makkelijker toen." 

   

  "We hopen dat er in de halve finale tegen Frankrijk iets meer Belgen aanwezig kunnen zijn."

  De persconferentie met Vermaelen:

  Interview van Ruben Van Gucht met Vermaelen: