• home
 • video
 • pas verschenen

  De 11 van Snelders: "Carrasco boven Vermaelen om concept te behouden"

  Eddy Snelders.

  Snelders kijkt naar de training van de Rode Duivels in Moskou.

  Sporza-analist Eddy Snelders volgt de Rode Duivels in Rusland op de voet. Welke ploeg zou hij het veld opsturen tegen Frankrijk? "Ik zou mijn speelstijl niet verloochenen, maar je moet wel een gepaste vervanger vinden voor Meunier." We polsten ook naar de euforie bij de Belgen in Rusland. "De uitbundigheid is hier minder aanwezig. Hier overheerst realisme."

  De 11 van Snelders tegen Frankrijk

  • Alderweireld, Kompany, Vertonghen, Chadli, Fellaini, Witsel, Carrasco, De Bruyne, Lukaku en Eden Hazard
  • "Bij balverlies en verdedigend is dat een 4-3-3 met Chadli en die schakelt in de aanval om naar een 3-4-3. De vrijheid is voor het trio vooraan."
  • "Als we op voorsprong komen, zou ik wel Dembélé brengen en misschien Vermaelen. Dan heb je nog meer defensieve kracht."

  "Carrasco of Vermaelen: dat is eigenlijk het enige item"

  Tegen Brazilië pakte Roberto Martinez uit met een fraai tactisch plan. Moet hij tegen Frankrijk opnieuw iets anders proberen? "Ik denk dat hij niet veel zal veranderen aan zijn offensieve aanpak. Hij heeft altijd gezworen bij die driemansdefensie en die enkelvoudige flanken. Tegen Brazilië heeft de trainer defensieve flexibiliteit laten zien met het omschakelen van een driemans- naar een viermansdefensie. Daar waren vooraf veel vraagtekens over. Nu spelen we voor de tweede keer tegen een sterke tegenstander en ik denk dat hij diezelfde flexibiliteit zal aanwenden."

   

  "Eén ding moet hij wel zeker doen: een gepaste vervanger vinden voor Meunier. Dat is al een hele klus, want het klikt perfect offensief en defensief. Wie gaat hij daar zetten: Vermaelen of Carrasco? Dat is de vraag bij iedereen. Hij kan Vertonghen laten opschuiven en Vermaelen inbrengen voor meer verdedigende zekerheid. Maar dan zet je Vertonghen in een iets minder natuurlijke positie. Dat heeft hij al lang niet meer gedaan. Dan ben je offensief ook iets minder sterk, want hij kan niet zo infiltreren als Meunier."

   

  "Als hij kiest voor Carrasco, is de vraag hoe sterk die is op dit moment? Hij heeft wat minder wedstrijden gespeeld. Is hij fysiek in orde na die rustperiode en kan hij diezelfde functie vervullen als Chadli tegen Brazilië? Dat is de vraag voor Martinez. Andere items zijn er niet, want het concept zal niet veranderen. We zullen oorlog maken met een extra middenvelder - Fellaini - en de toppers vooraan - Hazard, De Bruyne en Lukaku - moeten aanvallend het verschil maken. Dat zal niet veranderen."

  Eden Hazard en Yannick Carrasco.

  "Zullen de Fransen initiatief nemen of de bal aan de Belgen laten?"

  "De vraag zal ook zijn of we hoog spelen of laag kunnen spelen tegen Frankrijk. Tegen Brazilië was het duidelijk. Zij namen het initiatief en dus moesten we laag spelen. Dat zal je nu pas in de wedstrijd zelf zien. Gaan ze laag spelen en de Belgen diep opvangen of zullen ze toch denken: "Wij hebben mogelijkheden en kwaliteiten om zelf op te schuiven".

   

  "Ze spelen graag uit eigen kracht en dat is diep op de eigen speelhelft en dan de snelheid gebruiken van Mbappé en Griezmann in de omschakeling. Ik denk dat Martinez voorlopig Carrasco zal kiezen, want dan moet hij zo weinig mogelijk veranderen voor de rest."

   

  Snelders zag de Fransen in Rusland ook al een paar keer aan het werk. "Ik weet dat de Fransen op hun eigen speelhelft zullen terugplooien, met Kanté als hoogste buffer en daarrond zullen ze zich groeperen. Ze willen de bal niet hebben, ze zullen de Belgen laten komen. Als ik Martinez was zou ik onze speelstijl niet verloochenen. Ik zou aanvallend spelen met een enkelvoudige flank en De Bruyne in die vooruitgeschoven positie om toch genoeg variatie te krijgen aanvallend."

   

  "Ik kies dus Carrasco boven Vermaelen. Behalve als we scoren, dan breng ik misschien Dembélé en misschien Vermaelen."

  Antoine Griezmann en Kylian Mbappé.

  "We krijgen wel wat mee over de euforie in België, maar je zit er niet middenin"

  "Op de persconferentie bij de Belgen zag ik een Chadli en een Vermaelen vol vertrouwen. De spelers krijgen ook veel video's en berichten vanuit België dus ze hebben wel voeling met de euforie die er leeft. Ze hebben ook twee mooie resultaten na elkaar neergezet."

   

  "Ze zijn tevreden, maar ze willen meer. Dat is gezond. Ze denken aan die volgende match, maar in het achterhoofd denken ze ook al verder. Als we die klip kunnen omzeilen, kunnen we de finale spelen en misschien wel winnen."

   

  In België wordt al luid geroepen dat we het WK zullen winnen. "Gelukkig zitten de Duivels hier en moeten ze niet deelnemen aan die euforie. Dat zou makkelijker tot overschatting en onderschatting van de tegenstander kunnen leiden. Frankrijk is niet dat explosieve land dat tot de verbeelding spreekt zoals Brazilië, maar het is wel een heel sterk team. Ze krijgen de euforie dus wel mee, maar ze zitten er niet middenin. Als dit in België zou gebeuren, dan word je overstelpt door uitbundige mensen. Dat was zo bij Rusland. Dan zie je die toeterende auto's en die vlaggetjes."

   

  "Nu trekken de spelers zich terug in hun hotel, dat ook een beetje afgelegen is, en ze bereiden die volgende wedstrijd voor. Als persmensen weet je ook wel wat er leeft in België door de berichtgeving, maar contreet contact hebben wij er ook niet mee. De uitbundigheid is hier minder aanwezig, hier is er meer realisme."