• home
 • video
 • pas verschenen

  Nys: "Applaudisseren voor renner die valt, is een brug te ver"

  De valpartij van Froome leverde applaus op bij het Franse publiek.

  Team Sky en kopman Chris Froome liggen niet in de bovenste schuif bij een (overwegend Frans) gedeelte van het Tour-publiek. Het Britse team wordt op boegeroep onthaald en een valpartij van Chris Froome lokte zelfs applaus uit. "Dat heb ik nog nooit meegemaakt", zegt Sven Nys.

  "De Fransen zijn chauvinistisch en willen dat Bardet wint"

  Nog voor de Tourstart werd Chris Froome al uitgefloten tijdens de teampresentatie en daarmee lijkt de toon gezet. Het boegeroep aan het adres van Team Sky blijft duren, tot ontsteltenis van Sven Nys, co-commentator in de Tour voor Sporza Radio. 'Het is pijnlijk om te zien en van dichtbij mee te maken. Het begint bij de start en ook aan de finish, waar het publiek reageert als de Sky-bus passeert."

   

  Chris Froome tuimelde in de finale over een afsluiting de wei in. Tot jolijt van het Franse publiek. "Dat ging echt te ver. Een renner die valt, in dit geval Froome, en daar wordt voor geapplaudisseerd. Dat heb ik nog nooit meegemaakt en dat zou eigenlijk niet mogen", zegt Nys. 

   

  "Ik weet niet hoe daar een einde aan kan komen. Er is natuurlijk heel wat gebeurd en daar reageren de mensen nu op. Ze zijn teleurgesteld dat Froome hier aan de start komt, vooral de Fransen dan. Die zijn chauvinistisch en willen heel graag dat Romain Bardet de Tour wint. Maar applaudisseren voor een ongeluk, dat gaat voor mij een brug te ver."

  "Ik hou mijn hart vast als Froome geïsoleerd raakt"

  De Franse minister van Sport riep het publiek op tot verantwoord gedrag, maar volgens Nys zal het boegroep niet verstommen. "Ik vrees dat we het de komende drie weken nog een aantal keer zullen zien gebeuren. Op cruciale punten, zeker wanneer Froome straks weer de gele trui zou dragen."

   

  "Als we in de buurt van Alpe d'Huez komen, zullen de renners traag rijden en zal Froome misschien wat meer geïsoleerd zijn. Dan hou ik toch mijn hart vast. Ik was erbij toen Amstrong in het verleden een tijdrit moest afwerken op Alpe d'Huez, al was dat een ander verhaal en niet te vergelijken met wat Froome nu meemaakt."

   

  "Maar ik vind wel dat renners niet gehinderd mogen worden. De negatieve sfeer die nu rond het wielrennen hangt, zou eigenlijk vermeden moeten worden."