• home
 • video
 • pas verschenen

  Michel Wuyts: "De eerste week is in het nadeel van de lichtgewichten onder de klassementsrenners"

  Michel Wuyts denkt dat de pure klimmers op hun tellen zullen moeten passen in de 1e Tour-week

  In de verraderlijke eerste week van de Tour zullen wind, kasseien en valpartijen om de aandacht strijden. Sporza-commentator Michel Wuyts ziet veel valkuilen voor de klimmers. "Zij die huiveren voor waaiervorming en hectiek, en al aan vallen denken vooraleer ze er liggen. Die mannen zullen het moeilijk krijgen."

  "De eerste week is in het nadeel van de lichtgewichten onder de klassementsrenners. De mannen die huiveren voor waaiervorming en hectiek. Zij die al aan vallen denken vooraleer ze er liggen. Diegenen onder de klimmers die moeilijk in een peloton kunnen rijden. Zij zullen het moeilijk krijgen."

   

  "Gezien het gevarieerde karakter en het geaccidenteerde terrein, vrijwel altijd dicht bij de kust, zou dat in het beste geval tot spektakel kunnen leiden."

   

  "En jammer genoeg, anno 2018, wordt een valpartij ook bij spektakel gerekend.

  Niet door mij, maar ik stel vast dat mensen daarvoor voor hun tv gaan zitten."

  Michel Wuyts dat de hectiek van de 1e week tot veel valpartijen zal leiden.

  Michel Wuyts dat de hectiek van de 1e week tot veel valpartijen zal leiden.

  "Het is best mogelijk dat Froome met een flitsende demarrage die boni's zal willen meepikken"

  Zal de toevoeging van de bonificaties (1, 2 en 3 seconden ) in de 1e week voor extra peper zorgen? "Niet overal. Naast de tussenspurt is er ook een bonusspurt, waar je dus die bonificaties kunt pakken. Maar die ligt altijd maar een kilometer of 10 van de aankomst."

   

  "Bovendien is het vaak zo dat die spurt op een vlak punt van de etappe ligt, waardoor het peloton in sprintersritten de vluchters misschien pas na die bonificatiespurt zal willen grijpen."

   

  "Als dat niet gebeurt, en dan kom je weer bij het heerschap Froome uit, is het best mogelijk dat die met een flitsende demarrage die 3 seconden wil meepikken. Wat dat betreft is het een rare."

   

  "Wie had er vorig jaar gedacht in de ronde van Spanje dat Froome in de laatste etappe nog zou meesprinten om de groene trui nog te winnen?"

  Chris Froome is volgens Wuyts eergierig en zal voor de bonificatieseconden willen gaan.

  Chris Froome is volgens Wuyts eergierig en zal voor de bonificatieseconden willen gaan.

  "Boni's zijn leuk gadget, maar zijn afhankelijk van de dadenkracht van het peloton."

  "Meestal zullen die bonificaties dus het ultieme verlengstuk vormen van de vlucht. Op een paar keer na misschien. In Quimper (5e etappe op 11 juli, red) gaat de rit op en af, en ligt de bonisprint op de Mûr de Bretagne, op 7 kilometer van de streep. Dat moet prikkelen."

   

  "Of je als klassementsrenner je kruit daar dan niet te vroeg verschiet? Dat is
  afwegen. Het kan zijn dat er bij de groten het idee rijpt dat ze tegen Valverde en Alaphilippe toch niets kunnen uithalen op de laatste keer Mûr de Bretagne.

   

  "Voor dat kleine aantal boniseconden kunnen ze dan wel weer in aanmerking komen en dus denken ze misschien: ik zal het hier maar doen."

   

  "Conclusie? Die boni's zijn een leuk gadget, maar het spektakel ervan zal afhankelijk zijn van de dadenkracht van het peloton."