• home
 • video
 • pas verschenen

  Nibali over Froome: "Twee maten en twee gewichten"

  Nibali vindt dat er te veel onduidelijkheid is rond de vrijspraak van Froome.

  Vincenzo Nibali (Bahrain-Merida) heeft aan de vooravond van de Tourstart z'n ongezouten mening gegeven over de vrijspraak van Chris Froome in de salbutamol-zaak. Volgens de Italiaan kreeg Froome een voorkeursbehandeling. "De redenen achter de vrijspraak zijn niet duidelijk." 

  De UCI maakte afgelopen maandag bekend dat het Chris Froome niet zou schorsen voor z'n positieve salbutamolplas in de Vuelta van vorig jaarTour-organisator ASO besliste daarop om de Britse renner niet langer uit de Tour te weren. Vincenzo Nibali betreurt het gebrek aan transparantie in de zaak.

   

  "De redenen achter de uitspraak over Froome's onschuld zijn niet voor iedereen even duidelijk. We hebben geen toegang gekregen tot de informatie," klinkt het bij  de winnaar van de Tour van 2014. 

   

  Nibali verwijst ook naar zijn landgenoot Diego Ulissi. Die had in 2014 ook een te hoge salbutamol-waarde in zijn bloed en kreeg daarvoor een schorsing van 9 maanden. "Er worden duidelijk twee maten en twee gewichten gehanteerd. De omstandigheden zijn dezelfde, namelijk een positieve analyse voor één enkele dag."

   

  "De conclusies staan echter diametraal tegenover elkaar. Nochtans zijn de gemeten waardes bij de ene (Froome) duidelijk hoger dan bij de ander (Ulissi). Toen ik het nieuws van mijn vrouw vernam, heb ik haar gezegd: "des te beter voor hem". We wisten dat het zwart of wit zou zijn en zo geschiedde."

  De gemeten waardes bij de ene (Froome) zijn duidelijk hoger dan bij de ander (Ulissi). Toch staan de conclusies diametraal tegenover elkaar.

  Nibali is één van de uitdagers van Froome voor eindwinst in de Tour.

  "Op de hoede voor valstrikken in de eerste week"

  Nibali is één van Froome's uitdagers voor de eindwinst in de Tour. De 33-jarige Italiaan laat nog niet in zijn kaarten kijken. "Een grote etappekoers bekijk je best week per week. In de eerste week moet je op je hoede zijn voor valstrikken en aan het einde van die week moet je de balans opmaken. "

   

  "Vervolgens zijn er de bergritten en in de derde week hangt aanvallen of verdedigen af van het klassement en van de energie die er rest. Op dit moment is het dus nog moeilijk om voorspellingen te maken."