• home
 • video
 • pas verschenen

  Merckx over Froome: "Records zijn er om verbroken te worden"

  Merckx is naar de Vendée afgezakt voor de Tourstart.

  Chris Froome kan Eddy Merckx over drie weken evenaren met z'n  5e Tour-zege én net als Merckx vier grote rondes op rij winnen. "Daar heb ik geen  problemen mee", klinkt het bij Merckx.

  Eddy Merckx is speciaal naar de Vendée afgezakt voor de start van de Tour. Daar heeft de vijfvoudige Tour-winnaar z'n redenen voor. "Ik wou er graag bij zijn, omdat de Tourstart in 2019 normaal in de Vendée was geweest, maar ze hebben hun plaats afgestaan aan Brussel. Daar start de Tour voor de 50e verjaardag van mijn 1e Tour-zege. Het minste wat ik kan doen is hier komen om hen daarvoor te bedanken."

   

  De Tour kent dit jaar een bijzondere aanloop met net voor de eerste rustdag een kasseienrit naar Roubaix. Al verwacht Merckx daar geen vuurwerk. "De rit naar Roubaix heeft in de Ronde van Frankrijk nooit voor grote verschillen gezorgd. Bij slecht weer is dat natuurlijk wel mogelijk."

   

  Chris Froome kan straks z'n vijfde Tour winnen en daarmee op gelijke hoogte komen van Merckx, Anquetil, Hinault en Indurain. De Brit kan bovendien na z'n eindwinst in de vorige Tour, de Vuelta én de Giro vier grote rondes op rij winnen. Enkel Eddy Merckx deed hem dat voor, maar die ligt er niet wakker van.

   

  "Records zijn gemaakt om verbroken te worden, daar heb ik geen problemen mee. Chris Froome is de grote favoriet. Daarnaast is het ook uitkijken naar Bardet en Dumoulin. Hopelijk kunnen de Belgen enkele ritten meepikken, meer zit er voor hen wellicht niet in deze Tour."

  Bekijk hier het interview met Eddy Merckx: