• home
 • video
 • pas verschenen

  Wuyts over tegenstand Froome: "Nibali en Dumoulin zijn grootste uitdagers"

  V.l.n.r.: Roglic, Quintana, Bardet, Dumoulin, Nibali en Porte

  Chris Froome lijkt andermaal de topfavoriet om in Parijs op het hoogste schavotje te gaan staan. Kan iemand de Brit, die al 4 keer de Tour won, dit jaar aan het wankelen brengen? Sporza-commentator Michel Wuyts wikt en weegt de tegenstand. "Die is sterker dan de jongste jaren, maar in welke mate gaat hij verzameld zijn?"

  "Al van 2015 geleden dat Nibali nog eens gat sloeg op klim"

  Nibali heeft zichzelf een geweldige dienst bewezen door Milaan-Sanremo te winnen. Alle druk was plots weg en hij kon zich in een klap alleen focussen op de Tour, die hij in 2014 al eens won. Hij heeft ook een ploeg die behoorlijk goed voor de dag zal komen met onder anderen de broers Izagirre, met Colbrelli en met Haussler. Die kan je gebruiken in de ploegentijdrit. Dat wordt zeer belangrijk in deze Tour. Wat dat betreft is Bahrain goed gestoffeerd. 

   

  Maar ik was niet gerust in de manier waarop Nibali reed in de Dauphiné. Hij gaf ook zelf toe dat het niet ging zoals te verwachten viel. Het is ook al een tijdje geleden dat ik van Nibali een inspanning gezien heb op een lange klim waarbij hij én een gat slaat én dat gat uitdiept. Dan moet je al naar 2015 kijken. 

   

  Ik vind het wel een zeer aantrekkelijke figuur en ik hoop dat hij dat niveau opnieuw haalt door zijn specifieke voorbereiding. Dan is Froome met Nibali nog niet thuis. 

   

  "Denk niet dat Dumoulin verkeerde keuzes maakt"

  Tom Dumoulin zou een droomwinnaar zijn. Die zou alle muizenissen bij de wielerfans opzijschuiven en alle ergernis prompt in de vuilnisbak gooien. Hij is rechtuit, hij is vlot, hij geeft zijn mening, hij is zeer stijlrijk en hij kan het wapen hanteren van een fantastische tijdrit op de voorlaatste dag.

   

  Ik hoop dat de afbraak in de Giro niet te groot geweest is. Ik geloof daar ook in. Er zijn kenners die zeggen dat hij die combinatie met de Giro niet had mogen maken, maar ik denk niet dat Dumoulin verkeerde keuzes maakt. Hij overweegt alles. Zijn accu's zijn heel snel opgeladen en daar put hij vertrouwen uit. Er zit ook een extra week tussen die rondes dit jaar, dus hij heeft weer kunnen opbouwen. Bovendien komt hij bijzonder zelfzeker over in zijn interviews voor de start.

   

  Op grond van hun indelingsvermogen zie ik Nibali en Dumoulin als de grootste uitdagers van Froome. 

  "Wat weten we eigenlijk over Quintana?"

  Ik heb de indruk dat de Quintana van nu minder is dan de Quintana van 4 jaar geleden. Wat weten we eigenlijk over hem? Niet veel. Hij komt hier niet meer. Je kan er geen oordeel over vellen. Het zou mooi zijn als hij plots alles toch kapot rijdt.

   

  Ik geloof nog in Quintana, maar dan moet hij het wel nu doen. Hij moet overleven in het eerste deel en in het tweede deel komen er korte etappes die hem perfect moeten liggen, berg na berg in de Alpen en de Pyreneeën. Als het nu niet lukt, dan vrees ik voor zijn zaak. Dan moet hij wachten tot het post-Froome-tijdperk en tegen dan zijn er ook weer nieuwe jongens opgestaan.

   

  Bij Movistar wil bovendien ook Landa voor eindwinst gaan en Valverde heeft dat altijd ergens in zijn achterhoofd, ook al zal dat zeker niet lukken. Valverde is de nummer 1 in dat team. Als hij zich terugtrekt als kandidaat voor de top 5 na pakweg de eerste twee etappes, dan kan er iets moois bloeien.

  "Waarom zou Porte plots top 10 rijden?"

  De beste eindnotering voor Porte is een vijfde plaats in 2016. Hij is ook nog een keer 7e geworden 7 jaar geleden in de Giro. Daarnaast heeft hij - door pech - nooit de top 10 gehaald in een ronde van drie weken, waarom zou hij dat dan nu doen?

   

  Hij zal wel die indruk wekken tot en met het einde van week twee. Hij zal vijand Froome het vuur aan de schenen leggen, maar in de slotweek zal hij wegzakken.

  "Fransen mogen victorie kraaien als Bardet op trapje 3 staat"

  Bardet is iemand voor de 2e of de 3e plaats, dat is bewezen. Eerste worden zal verdomd moeilijk worden. Hij heeft wel een goeie ploeg. Alle neuzen staan in dezelfde richting. Hij is de autoritaire kopman, een harde hand in een fluwelen handschoen. Hij is omringd door een paar goeie klimmers.

   

  Maar wat voor Nibali geldt, geldt ook voor Bardet. Hij kan het gat wel slaan, maar het niet uitdiepen. De Fransen mogen weer victorie kraaien als hij op trapje drie staat.

  "Roglic is een zeer intrigerende figuur"

  Roglic vind ik een zeer intrigerende figuur. Het is een zwijgzaam type en ik ben ervan overtuigd dat we nog lang niet weten waartoe die allemaal in staat is. Hij heeft een enorme veerkracht, een grote capaciteit en een grote nuchterheid. Het is een laatbloeier.

   

  Hij zal ook met een andere ingesteldheid aan de start staan. Hij zal niet op etappes mikken, hij zal het gemodereerder doen. Die jongen kan een verzet trappen waar weinigen aan kunnen en hij kan dat langer dan de doorsnee renner. Hij valt na 20 minuten klimmen niet terug.

   

  Hopelijk kan hij met LottoNL-Jumbo de schade beperken in de ploegentijdrit. Hij heeft het wapen van potentiële tijdritwinnaar op de voorlaatste dag en als klimmer  is hij steeds beter geworden. Ik denk dat hij zelf wel al weet dat hij die impact van 3 weken Tour zal aankunnen.  Hij is zeker een kandidaat voor de top 5 en dan kan er veel.

  Roglic tussen Groenewegen (l) en Kruijswijk (r)

  "De tegenstand is sterker, maar is ze verzameld?"

  De tegenstand is sterker dan de jongste jaren. Ze zijn er allemaal, diegenen die eventueel Froome wat in de weg kunnen leggen. Ze houden wellicht rekening met het feit dat hij aan zijn 2e grote ronde toe is en dat die Giro zeer afmattend geweest is. Ze zullen denken: "Hij is te pakken en Sky ook." Maar in welke mate gaat die tegenstand verzameld zijn?

   

  Deze Tour is één grote verzuchting naar een valabele tegenstander voor Team Sky. Help ons van de suprematie af,  doorprik dat. En ga desnoods eens praten buiten de eigen ploeg. Maar dat is ook niet meer van deze tijd, vrees ik.

  De mening van Wuyts over Froome