• home
 • video
 • pas verschenen

  Wuyts: "Zullen ons meer ergeren aan suprematie van Sky dan aan figuur Froome"

  De ploegenpresentatie was geen lachertje voor Froome.

  Chris Froome werd uitgefloten bij de teampresentatie van Sky.

  Morgen wordt in Noirmoutier-en-L'Île in de Vendée het startschot van de 105e Tour de France gegeven. Michel Wuyts trekt opnieuw naar Frankrijk om commentaar te leveren bij het wielerfeest. Hoe blikt hij vooruit naar deze editie? Vandaag heeft hij het over titelverdediger Chris Froome en zijn mogelijke uitdagers.

  "De manier waarop Froome de zaak heeft aangepakt, neem ik hem kwalijk"

  Froome heeft een VO2 max van 92. Ik denk dat hij een vermogen heeft waar andere renners niet aan kunnen, dat ligt per kilogram lichaamsgewicht zeer hoog. Bovendien heeft hij een ijzeren karakter. Daarom vind ik het goed dat hij aan de start staat. Dan kan de rest de pretentie hebben om te zeggen: "Ik heb Froome kunnen kloppen." Dat is het beginsel van echte sport.

   

  Als je de zaak natuurlijk juridisch bekijkt, dan had men veel eerder moeten ingrijpen. Bij de vaststelling van die hoge salbutamolwaarde hadden ze onmiddellijk een beslissing moeten nemen. Je zit 100 procent te hoog, je gaat eruit. Dat is niet gebeurd. Dan is Froome begonnen aan een tergend traag geding omdat hij zo graag de Giro wilde winnen. Het is geen toeval dat zijn dossier pas binnengekomen is na de Giro. Hij wilde zeker zijn van kans op Giro-winst en hij wilde starten in de Tour.

   

  Ik neem het hem kwalijk dat hij het zo gedaan heeft. Hij had het als een seigneur moeten doen. Als je belaagd wordt, dan kan je je beter terugtrekken en zeggen: "Ik zal mijn gelijk bewijzen." Dan hadden ze sneller omgesprongen met dat dossier en dan hadden ze sneller een uitspraak gehad. En dan kon hij met een vrij gemoed aan de Tour beginnen. 

  "Froome ligt er geen seconde wakker van. Dat is een kracht"

  Het anti-Froome-gevoel, dat al groot was, is nu nog groter geworden. Dat zal hij in Frankrijk cash betalen. Dat is jammer. Aan de kant staan altijd mensen van de verkeerde kant. Mensen die zichzelf in de kijker willen lopen, die zichzelf lazarus hebben gezopen en zich niet meer in bedwang kunnen houden. Ik ben daarvoor bevreesd, maar ik denk dat Froome diegene is die zich daar het minst zorgen om maakt.

   

  Ondanks de inzet van 23.000 politiemensen, waarbij een groot deel getraind voor terreuracties, kan je onmogelijk een heel land als Frankrijk in toom houden.

   

  Je kan je afvragen: niemand wil hem daar, waarom rijdt hij dan toch? We hebben hier met iemand te maken die wellicht zijn gelijke niet heeft qua hardheid van hoofd. In de geschiedenis van de Tour wordt hij daarin alleen maar overklast door Armstrong.

   

  Froome heeft van kindsbeen af geleerd om van zich af te bijten. Hij kan zich ongelooflijk focussen. Hij kan dingen die negatief op hem inwerken goed en snel naast zich neerleggen. Hij schakelt dat uit. Hij ligt daar geen seconde wakker van. Dat is een kracht.

   

  Hij heeft ongetwijfeld een boost gekregen door de uitspraak die in zijn voordeel is. Dat zal hem een stel benen geven waarvan hij niet gedacht had dat hij daarover zou beschikken. Het zal hem vibes geven die hem zullen toelaten om voor een vijfde Tour-zege te gaan.

  "Gaan ons meer ergeren aan suprematie van Sky dan aan Froome"

  Ik ben ervan overtuigd dat het niet echt supergoed draait tussen Sky-manager Dave Brailsford en Froome. Brailsford heeft zich ingedekt door Thomas aan te wijzen als wisselkopman. Die krijgt een vrije rol tot en met de etappe over de kasseien naar Roubaix. Maar Thomas is geen absolute zekerheid voor eindwinst als Froome faalt, dus in laatste instantie is er ook nog een 3e man bijgehaald: Bernal.

   

  Die is nog maar 21, maar dat is het grootste klimtalent dat er op dit ogenblik is en dat er in jaren geweest is. Ik schat hem hoger in dan Quintana. De vraag is alleen hoe die jongen door die eerste hectische week zal raken. Mag hij van Sky een vrije rol opnemen? Dat denk ik niet. Als Froome start, zal het voor Froome zijn. 

   

  Toch denk ik dat we ons ondanks de interne concurrentie weer meer zullen ergeren aan de suprematie van Team Sky dan aan de figuur van Froome. Froome heeft weinig of geen uitstraling en de mensen zijn hem wat beu, de Fransen voorop. Maar met de bezetting die Sky nu heeft, vrees ik voor een onwaarschijnlijke dominantie, zeker op hun terrein. In week 1 zullen ze geholpen worden door de sprintersploegen en in het gebergte zullen ze het met sprekend gemak overnemen. Ze zullen een tempo opleggen waar de rest gewoon niet aankan.

   

  Anderzijds is het ook zo dat de verzamelde tegenstand sterker is dan de jongste jaren. Ze zijn er allemaal, diegenen die eventueel Froome wat in de weg kunnen leggen. Ze houden wellicht rekening met het feit dat hij aan zijn 2e grote ronde toe is en dat die Giro zeer afmattend geweest is. Ze zullen denken: "Hij is te pakken en Sky ook." Maar in welke mate zal die tegenstand verzameld zijn? 

   

  Deze Tour is één grote verzuchting naar een valabele tegenstander voor Team Sky. Help ons van de suprematie af,  doorprik dat. En ga desnoods eens praten buiten de eigen ploeg. Maar dat is ook niet meer van deze tijd, vrees ik.

  Wuyts over ontvangst Froome: "Ik ben ervoor bevreesd"

  De analyse van de uitdagers