• home
 • video
 • pas verschenen

  Van Avermaet voor Tour: "Ik zit op mijn honger na het voorjaar"

  Greg Van Avermaet

  Van Avermaet wil zijn jaar goedmaken in de Tour.

  Greg Van Avermaet heeft er geen al te succesvol voorjaar op zitten. De BMC-renner behaalde wel een pak ereplaatsen in het voorjaar, maar uitblinken zoals vorig seizoen zat er niet in. In de Tour wil hij nog eens uithalen, "al zijn er voor een klassieke renner als ik niet veel kansen", legt hij uit.

  "Veel sprintetappes, bergritten, maar weinig kansen voor mezelf"

  Het hoofddoel van BMC is duidelijk: een Tour-podium voor kopman Richie Porte. Ook Greg Van Avermaet zal daarin een belangrijke rol spelen, maar de olympische kampioen wil ook graag zijn eigen rit meepikken.

   

  Veel kansen zullen er voor onze landgenoot niet zijn. "Voor een klassieke renner als ik zijn er in de Tour weinig kansen. Er zijn veel sprintetappes, bergritten en slechts een paar opties voor een renner met mijn profiel. Dan volgen een paar overgangsetappes waar ik op succes kan jagen. Hopelijk zijn de benen dan nog fris genoeg om het voor elkaar te krijgen."

   

  De kasseirit heeft hij met stip aangeduid. "We zijn hier met Richie voor een goed klassement, maar in die rit mag ik in principe wel mijn kans gaan. Er liggen echt wel veel kasseien in die rit, meer dan ooit in de Tour. Daar kunnen grote verschillen gemaakt worden."

  We zijn hier met Richie voor een goed klassement, maar in principe mag ik wel mijn kans gaan in de kasseirit.

  Greg Van Avermaet

  "Een zege in de Tour zou veel goedmaken"

  Dit seizoen boekte Van Avermaet een overwinning in de Ronde van Oman, behaalde hij een waslijst ereplaatsen in het voorjaar en pakte hij de eindzege in de Ronde van Yorkshire, maar een echte klepper zat er nog niet bij. "Een overwinning in de Tour zou veel goedmaken", zegt de 33-jarige Belg. 

   

  "Ik zit een beetje op mijn honger na dit voorjaar. Ik was er altijd wel bij, het was wel goed, maar niet super. Ik heb een goede conditie te pakken en ben zeer gemotiveerd voor deze Tour. Al ben ik altijd gemotiveerd om koersen te winnen. Alleen is dat niet altijd even evident, zeker niet in een Tour waar de kansen op succes eerder schaars zijn."

   

  Een nadeel voor Van Avermaet is dat hij niet zorgenvrij kan starten. Nog steeds is er geen duidelijkheid over het voortbestaan van de ploeg. Dat liet ook manager Jim Ochowicz verstaan op de persconferentie, de zoektocht naar nieuwe sponsors is nog steeds bezig. Maar waar de toekomst van Van Avermaet ligt, is nog niet duidelijk.

   

  "Waar mijn toekomst ligt? Er zijn verschillende opties en ik ben een beetje aan het afwachten wat de juiste zal zijn. Ik heb altijd gezegd dat ik bij het begin van de Tour duidelijkheid wil. Ja, dat is nu kort dag, maar ik denk wel dat ik het zal halen. Het is geen gemakkelijke puzzel, maar ik vermoed dat de laatste stukken eind deze week of begin volgende week zullen vallen."

  "De match tegen Japan was bangelijk"

  Morgenavond spelen de Rode Duivels hun kwartfinale tegen Brazilië. Ook Greg Van Avermaet supporters alvast mee. "Gelukkig is de match morgen en nog niet meteen in de koers zelf. We gaan morgen net iets meer tijd hebben om te kijken, ik kijk er al naar uit."

   

  "Het was een bangelijke match tegen Japan. Ik heb me echt kunnen uitleven. Ik hoop dat het nu net hetzelfde wordt in de ploegbus van BMC", besluit Van Avermaet.

  Porte: "Ronde van Zwitserland winnen gaf me vertrouwen"

  Vorig jaar kende Richie Porte een ongelukkige Tour. Hij kwam hard ten val en moest opgeven. Dit jaar is het doel van BMC en Porte duidelijk: het podium halen in Parijs. Maar voor de gele trui beziet hij zichzelf niet als de enige favoriet. 

   

  "Froome had in de Giro een heel sterk team, maar ik hoop wel dat hij uitgeput is", zegt Porte. "In de Tour heeft hij misschien nog wel een sterkere ploeg. Nibali en Quintana zullen hem in deze Tour geen dag rust gunnen. Ik denk dat Froome gemotiveerder dan ooit zal zijn. Hij is de titelverdediger en heeft de laatste 3 grote rondes die hij reed ook gewonnen."

   

  "Zelf rijd ik met veel vertrouwen rond", zegt de Australiër. "Winnen is de grootste factor in het vertrouwen. De Ronde van Zwitserland winnen, heeft me dan ook veel vertrouwen gegeven. Het was een droom die uitkwam. Dat ik in deze periode van het jaar piek, is alleen maar een goed teken", besluit Porte.

  Tweets BMC: