• home
 • video
 • pas verschenen

  Naesen rijdt voor Bardet: "Maar kan wellicht wat meer eigen kans gaan dan vorig jaar"

  " "

  Oliver Naesen moet zich in de kasseirit volledig opofferen voor Bardet.

  Oliver Naesen begint aan zijn 3e Tour. Vorig jaar was hij als Belgische kampioen de enige niet-klimmer bij AG2R, dus moest hij op zijn terrein altijd kopman Romain Bardet helpen. "Dat is nu anders. Dillier en Gallopin kunnen ook een deel van het werk doen. Dat biedt misschien kansen voor mij", zegt hij op de teampresentatie.

  Vorig jaar eindigde Bardet derde in Parijs. Dat wil AG2R minstens herhalen, maar het mag zeker ook meer zijn. Naesen blikte nog even terug op de Tour van 2017: "Ik moest toen heel wat werk opknappen voor de ploeg en Romain. Daarvoor was ik aangetrokken en werd ik betaald. Nuttig werk, maar ik reed niet meteen in beeld."

   

  "Van de 8 renners waren er 7 klimmers. Ik was toen de enige niet-klimmer of klassieke coureur. Dat is nu anders met Silvan Dillier in de selectie. Dus wellicht kan ik wat meer mijn kans gaan."

   

  Naesen rekent ook op Tony Gallopin, als die fit raakt na zijn val in het Franse kampioenschap afgelopen weekend, waarbij hij een rib brak. "Die kan ook zijn deel van het werk doen. Hij heeft nog een iets ander profiel dan ik, maar zal zeker ook meehelpen. Dat betekent dat het werk dat ik vorig jaar deed over 2 of soms 3 zal verdeeld worden."

  Bardet werd in 2016 2e, in 2017 3e.

  Iedereen rijdt in dienst van Romain Bardet.

  "Meer overgangsritten die me moeten liggen"

  Behalve in de selectie van zijn ploeg ziet Naesen ook in het parcours meer mogelijkheden. "Nu zijn er - op papier toch - meer overgangsritten die me moeten liggen. Etappes die iets te lastig zijn voor een sprinter, maar die ook niet op een top finishen en dan weer minder interessant zijn voor de klassementsmannen. Als ik dan goeie benen heb, kan er veel."

   

  Al blijft eigen succes secundair, het klassement voor Bardet is hét doel. Zo moet Naesen in de kasseirit zijn eigen ambities opbergen. "Ik heb die etappe al 2 keer verkend. Er zitten echt wel lastige stroken in, waar je behoorlijk wat tijd kan verliezen."

   

  "Ik rijd die dag volledig in dienst van Romain. We hebben dezelfde fietsmaten. Als er iets gebeurt, sta ik meteen mijn fiets of wiel af. Onze ambitie is heel duidelijk: de schade beperken in de ploegentijdrit en tijd pakken in de kasseirit. Ik hoorde van Greg (Van Avermaet, red) dat Richie Porte al een half jaar wakker ligt van die kasseirit en Froome moest er al eens opgeven (in 2014, red), dus dat is een kans die we voluit moeten grijpen."

   

  "Misschien heb ik zelf een waterkansje, maar stel je voor dat ik win en Romain op 2 minuten eindigt. Dan zal dat geen succes zijn voor de ploeg en mag ik een andere werkgever zoeken", besloot hij met een kwinkslag.

  Ik rijd in de kasseirit volledig in dienst van Bardet. We hebben dezelfde fietsmaten. Als er iets gebeurt, sta ik meteen mijn fiets of wiel af.

  Oliver Naesen

  Naesen: "Ik ben hier voor de chaotische dagen"

  Naesen geeft pronostiek voor Brazilië-België: "0-5"