• home
 • video
 • pas verschenen

  Verhaeghe: "Gevoel leeft dat het vrijdag speciaal kan worden"

  Bart Verhaeghe.

  KBVB-ondervoorzitter Bart Verhaeghe.

  De Rode Duivels tellen af naar hun kwartfinale tegen Brazilië. Peter Vandenbempt had vandaag een gesprek met Bart Verhaeghe, de ondervoorzitter van de voetbalbond. Bekijk hier het exclusieve interview.

  Over Japan: "Ik zag twee jaar werk passeren"

  België flirtte tegen Japan met de uitschakeling, maar Bart Verhaeghe hield naar eigen zeggen geen rekening met een vroegtijdige exit. In de tribunes leefde wel het gevoel dat de Duivels na de 0-2 van Japan het spoor kwijt waren, maar dat was niet het geval bij Verhaeghe.

   

  "Dat gevoel heb ik niet gehad. Ik zag voor mij ook wel twee jaar werk passeren. Ik zei: dat kan niet zijn. Dat zou niet rechtvaardig en niet correct zijn. Er moet ergens rechtvaardigheid zijn. We hebben dat goed proberen te doen en dat zal beloond worden. Dat zat er wat in", vertelt Bart Verhaeghe.

   

  "Ik was ook zeker dat we de aansluitingstreffer zouden maken. Waarom? Ik was in de kleedkamer geweest, waar ik me voor alle duidelijkheid op de vlakte had gehouden. Maar ik had gehoord wat het plan was en wat we zouden doen. Ik wist welke wissels er zouden komen en hoe we zouden voetballen. Daar had ik vertrouwen in."

   

  Roberto Martinez kon met zijn Duivels het tij dus nog keren. Wat vindt Verhaeghe het grote pluspunt van de Spaanse bondscoach? "Hij leest het voetbal goed en is tactisch sterk."

   

  "Hij communiceert er ook open over. Niet naar de pers natuurlijk, dat begrijp ik goed. Het is niet dat hij dat niet wil, maar de tegenstander luistert ook mee. We zitten ook in die positie dat de tegenstander ons terecht vreest. Het is iets zelfbeschermend."

   

  "Ik vind Roberto ook mentaal sterk. Hij heeft een soort rust, sereniteit en maturiteit over hem die voor de groep belangrijk is. Hij is ook geloofwaardig. Het is belangrijk om dan te zeggen: "Jongens, we zitten hier samen en we kunnen dit. Vertrouw erop dat wat we gedaan hebben tot zijn goed recht zal komen.""

  Roberto Martinez.

  "Ik merk enorm veel sereniteit in het elftal"

  Overmorgen volgt de grote test voor de Rode Duivels: Brazilië wacht op België in de kwartfinales. Hoe schat Bart Verhaeghe de Belgische kansen in?

   

  "We hebben een ploeg die heel professioneel werkt en die zich inzet. En ik merk iets nieuws: er is verantwoordelijkheid, van de spelers voor elkaar op het veld en van de staf voor de spelers en vice versa."

   

  "Ze zeggen: het is maar door samen één team te zijn dat we er zullen geraken. Door verantwoordelijk te zijn, durf je ook het geloof uit te spreken dat je beter kunt."

   

  "We zullen niet zeggen dat we Brazilië sowieso zullen verslaan. Dat zou heel onrespectvol zijn. Maar er is wel het geloof dat we hen kunnen kloppen. Ik merk enorm veel sereniteit, kalmte en rust bij het elftal. Dat sterkt me dat het vrijdag speciaal kan worden."

   

  "We hadden vooraf duidelijk afgesproken: de kwartfinale is ons doel. Zijn we daar tevreden mee? Neen. Vinden we dat goed? Ja. Maar we dromen allemaal van meer. Daarom is het aan ons om te bewijzen dat we meer kunnen."