• home
 • video
 • pas verschenen

  Geen bagage inchecken, met bus tot op tarmac: reis naar Kazan is geen excuus

  Vliegtuig in, vliegtuig uit: ook dat is een WK voetbal.

  Sinds de zege van de Rode Duivels tegen Engeland is de moeilijkere tabelhelft in de knock-outfase en het reizen naar nieuwe speelsteden een gespreksonderwerp. Een goed Brazilië kan een excuus zijn voor een eervolle uitschakeling, maar de verplaatsing naar Kazan niet. Want u zal niet verbaasd zijn: Rode Duivels reizen niet zoals fans of journalisten. 

  "Spelers moeten zich van weinig of niets iets aantrekken"

  Om 15.30u (lokale tijd) stappen de Rode Duivels straks op hun gecharterde vliegtuig in Moskou. Op hun vliegtuigtickets staat Kazan, zo’n 800 kilometer ten oosten van de hoofdstad, als bestemming. Ja, elke Rode Duivel krijgt een vliegticket met een vaste plaats, maar daar houdt elke vergelijking met een traditionele vliegreis op.
   

  Na de ochtendtraining en een maaltijd stappen de spelers op een bus, die via een zijingang rechtstreeks de tarmac van de luchthaven in Moskou oprijdt. Geen bagage inchecken, niet aanschuiven aan de veiligheidscontroles, laat staan wachten tot het tijdstip van boarding is aangebroken.

   

  "Spelers moeten zich van weinig of niets iets aantrekken", zegt Rode Duivels-woordvoerder Stefan Van Loock. "Alle materiaal en bagage wordt door onze medewerkers op voorhand al in het vliegtuig geladen. Een korte paspoortcheck en controle van de handbagage is het enige oponthoud."
   

  Wie het reizen van de Rode Duivels op sociale media volgt, begrijpt waarom alles daarom zo vlot verloopt. De FIFA regelt alles tot in de puntjes. Bij aankomst in Kazan gaat het nog sneller. Een bus staat de spelers op te wachten om hen naar het FIFA-hotel met dienst te voeren.

   

  "De hotels in de speelsteden worden door de Wereldvoetbalbond uitgekozen. Soms valt dat mee, zoals in Sotsji. In Rostov was het duidelijk minder", zegt Stefan Van Loock.

  "Spelers klagen eigenlijk weinig of niet over het reizen"

  Een vlucht van anderhalf uur in die omstandigheden mag geen excuus zijn voor een mindere prestatie. "De spelers klagen eigenlijk ook weinig of niet over die verplaatsingen", zegt Van Loock. "Het is de buitenwereld die daar iets van maakt."
   

  "Onze spelers zijn het van bij hun clubs gewoon om te reizen. De manier waarop we in Rusland kunnen reizen is veel minder vermoeiend dan de manier waarop je normaal reist."

  Chef-kok van Rode Duivels is al in Kazan

  Bartel Dewulf, de vaste kok van de Rode Duivels, is al in Kazan. Hij reist in Rusland steeds voor de spelers naar een speelstad om de keuken van het hotel klaar te stomen voor de komst van de nationale ploeg.

  Die tijd extra tijd is niet alleen nodig om de juiste ingrediënten te vinden op de lokale markt. Hij moet ook het lokale keukenpersoneel aansturen en in het gareel krijgen.  Geen evidente opdracht als je weet hoe het gesteld is met de kennis van het Engels van de modale Rus.