• home
 • video
 • pas verschenen

  Kompany: "Dit is de belangrijkste match voor deze generatie"

  Vincent Kompany

  Vincent Kompany gat geen uitdaging uit de weg, ook geen Braziliaanse.

  2 dagen voor Brazilië stond Vincent Kompany de Belgische en buitenlandse pers (in 4 talen) te woord. Hij toonde respect voor de Brazilianen, maar zeker geen angst.

  De match van vrijdag wordt misschien wel de laatste bij de Rode Duivels van Vincent Kompany. De laatste, maar zeker ook de belangrijkste. "Dit is de belangrijkste wedstrijd voor deze generatie. Ik hoor de term "gouden generatie" niet graag, maar ik begrijp dat deze match zal bepalen of deze generatie het heeft kunnen waarmaken."

   

  "We hadden Brazilië graag pas in de finale getroffen", verwijst Kompany naar de moeilijke tabelhelft van de Belgen. "Maar dan is dit onze finale."

   

  "We bereiden ons in ieder geval voor alsof het de belangrijkste wedstrijd uit onze carrière is. Het vertrouwen is daar. We hebben niet het gevoel dat we moeten onderdoen en dat het een moeilijke klus wordt."

   

  "We kunnen alle superlatieven bovenhalen om Brazilië te beschrijven. Individueel zijn ze zeker sterker dan wij, maar voetbal is een collectieve sport. Elke ploeg is af te stoppen, al zullen we een complete match moeten spelen."

   

  "We zijn misschien de underdog qua reputatie, maar zodra we vrijdag op het veld stappen, is er niemand van ons die nog denkt de underdog te zijn."

  We zijn misschien de underdog, maar daar denkt niemand aan als we het veld op stappen.

  "Brazilië kan ook plots 15 minuten slecht zijn"

  Bondscoach Roberto Martinez volgde Brazilië de voorbije maanden op de voet ("maar dat deed hij met alle mogelijke tegenstanders"). Kompany is ervan overtuigd dat België Brazilië ook tactisch kan verrassen. "Het gaat dan niet zozeer over het systeem, maar over loopacties of hoe je de ruimtes kunt bezetten."

   

  "Het is niet realistisch om te denken dat we 80% balbezit zullen hebben en Brazilië zomaar zullen wegspelen. Het zou geen schande zijn als we zouden verliezen, maar we moeten wel trouw blijven aan de speelstijl die ons al zo ver heeft gebracht."

   

  "Ons handelsmerk op dit WK is het aanvallende spel en de vele goals. Mijn grootste spijt zou zijn als we tegen Brazilië een steriele match spelen en met 1-0 verliezen, zoals we tegen Argentinië hebben gedaan op het vorige WK."

   

  "Als we natuurlijk 15 minuten spelen tegen Brazilië zoals we tegen Japan speelden in de 2e helft, dan is het amen en uit. Maar het kan ook zijn dat Brazilië tegen ons zo'n kwartier heeft. Dat is het mooie aan een WK."

  Vincent Kompany over...

  • Hoe omgaan met Neymar (en zijn fratsen)? "(tegen Braziliaanse journalist) Wat zou jij doen? Ben je te bang om te antwoorden (haha)? Wat 1 speler bij Brazilië doet, is niet belangrijk. Wel wat Brazilië als ploeg doet."
  • België-Brazilië op het WK 2002: "Ik was 16 jaar, maar het enige wat ik mij herinner - net zoals bijna alle Belgen - is die afgekeurde goal van Marc Wilmots. Het was een totaal andere generatie Belgische voetballers, we zijn veel geëvolueerd. Maar iedereen vraagt zich toch af: wat als..."
  • De populariteit van de Duivels in het buitenland: "Deze ploeg heeft veel troeven. We scoren veel. In vergelijking met de vorige toernooien hebben we ons van onze goeie kant getoond. De neutrale voetbalfan apprecieert mooi voetbal. Een beetje zoals het vroeger was met de Nederlanders."