• home
 • video
 • pas verschenen

  Sporza-tennisman Dirk Gerlo: "Misschien verwachten we te veel van Goffin"

  Goffin speelde gisteren ver beneden zijn normale niveau.

  Goffin speelde gisteren ver beneden zijn normale niveau.

  David Goffin (ATP-9) mocht gisteren op Wimbledon onmiddellijk zijn koffers pakken. Hij verloor in de eerste ronde kansloos van Matthew Ebden (ATP-51).  Een zoveelste opdoffer in een zwak 2018. "Het is nu zaak om het spelplezier terug te vinden, mét een sportpsycholoog", zegt Dirk Gerlo.

  "Goffin vond geen enkele oplossing"

  De nederlaag van Goffin kon je eigenlijk al een beetje zien aankomen. Matthew Ebden is een goede grasspeler. Voor Wimbledon had hij al 10 van zijn 14 wedstrijden gewonnen. Ebden is een Australiër. In Perth zijn veel grasterreinen waar hij in ideale omstandigheden kan trainen.

   

  Maar wat me verbaasde: Goffin was helemaal niet voorbereid op het spel van Ebden. Hij wist niet goed dat Ebden een serve and volley-speler is en overal op het terrein verschijnt.

   

  Goffin heeft geen enkele oplossing gevonden voor het spel van Ebden. Hij stond zonder fut op het veld. Hij wou wel, maar hij vond nergens de energie om zijn grenzen te verleggen.

  Die lusteloosheid was niet alleen gisteren aanwezig, maar is eigenlijk al het hele seizoen een probleem. Hij begon goed aan het seizoen op de Hopman Cup, een demonstratietoernooi, waar hij Alexander Zverev (momenteel ATP-3) klopte.

   

  Maar nadien ging de echte competitie van start met de Australian Open. Hij verloor in de tweede ronde van Julien Benneteau, die met het mes tussen de tanden speelde. Goffin kon dat toen al niet opbrengen. En in de loop van het seizoen is dat nog een aantal keer voorgevallen.

  "Blessures spelen hem parten"

  Goffin heeft natuurlijk ook al vanalles meegemaakt. De oogblessure, die hij midden februari opliep in Rotterdam, heeft hem parten gespeeld. Het heeft veel energie en tijd gekost om opnieuw op niveau te komen.

   

  Goffin is door die blessure geruime tijd uit competitie geweest en competitieritme heeft hij heel hard nodig om op niveau te komen.

   

  Na een behoorlijk gravelseizoen kwam hij op Roland Garros, waar hij heel diep moest gaan om wedstrijden te winnen. Denk maar aan de clash tegen Monfils. Nadien was het vat af, zowel mentaal als fysiek.

   

  Ook vorig jaar heeft hij na zijn enkelblessure hard moeten knokken om zijn seizoen nog wat glans te geven. Hij heeft dat uiteindelijk toch kunnen doen (met een finale op de Masters), maar hij is er wel heel diep voor moeten gaan. Sindsdien heeft hij nauwelijk kunnen rusten.

   

  Misschien verwachten we ook gewoon te veel van hem en misschien verwacht hij gaandeweg ook te veel van zichzelf.

  "Hij gaf gisteren wel een eerlijke analyse"

  Goffin was gisteren wel heel eerlijk in zijn analyse. In tegenstelling tot Roland Garros, waar hij niet wou praten na zijn nederlaag, legde hij nu wel duidelijk de pijnpunten bloot. 

   

  "Ik kan blijkbaar de energie niet meer opbrengen om het verschil te maken en om de goede keuzes te maken", zei hij. Dit kan het begin zijn van een ommekeer. Een ommekeer die nu zal moeten gebeuren.

   

  Tennis is natuurlijk ook een sport met ups en downs. Maar hij heeft natuurlijk niet de wapens die anderen wel hebben: lengte, kracht, aparte slagen. Goffin moet veel compenseren. En op een gegeven moment lukt dat niet meer. Coach Thierry Van Cleemput zegt nu ook dat ze het probleem in de diepte moeten aanpakken.

   

  Goffin heeft een grote entourage met o.a. een voedingsspecialist en een persoonlijke dokter. Opvallend genoeg heeft hij geen sportpsycholoog, die andere topspelers wel hebben. Ik zou nu toch overwegen om iemand aan te stellen.

   

  Het is nu zaak om vooral het plezier terug te vinden. Elke speler heeft wel eens een slechte periode, dus we moeten zeker niet gaan dramatiseren. Goffin moet nu vooral de tijd nemen om alles op een rijtje te zetten en om nadien met volle moed te herstarten. Een match winnen en het vertrouwen is weer helemaal terug.

  Dirk Gerlo

  Interview van Dirk Gerlo met Goffin na diens eliminatie: