• home
 • video
 • pas verschenen

  De Coninck: "We mogen onszelf niet uitvlakken als mogelijke kandidaat"

  Romelu Lukaku.

  België neemt het vrijdag op tegen Brazilië.

  Vrijdag barst het WK-geweld weer los met de kwartfinales. Analist Wim De Coninck maakt de balans op van de 1/8e finales en schat de resterende WK-gangers in.

  "Eliminatie van Spanje en co is geen verrassing"

  Duitsland was al even naar huis, maar in de 1/8e finales moesten we ook afscheid nemen van Argentinië, Portugal en Spanje. "Als je niet goed genoeg bent, ga je er onherroepelijk uit", vertelt Wim De Coninck bij Radio 1.

   

  "Eigenlijk zijn de eliminaties van die landen geen verrassingen. Het is ook niet onverdiend dat ze al naar huis zijn. Het gaat hard en het zal nog harder gaan."

   

  De exit van onder meer Spanje betekent natuurlijk ook dat er nog enkele verrassingen in het toernooi zitten. "De grootste verrassing is Rusland. De manier waarop ze Spanje uitgeschakeld hebben was speciaal en lag misschien vooral aan Spanje zelf."

   

  "Het gastland kan natuurlijk altijd iets meer op een WK. Maar ik denk dat ze bijna op het eindpunt zijn. Het zou nog verrassender zijn als ze doorstoten naar de halve finales." Rusland speelt zaterdag zijn kwartfinale tegen Kroatië.

  "Geen enkele ploeg heeft constant gepresteerd, op de Belgen na"

  Wie heeft tot nu toe de beste indruk gegeven? "Geen enkel land kon bevestigen na een goeie prestatie. Nog geen enkele ploeg heeft constant gepresteerd, op de Belgen na, als je het puur cijfermatig bekijkt."

   

  "Uruguay heeft ook al alles gewonnen, maar het was bij momenten niet om aan te zien. Ik zou het jammer vinden dat het WK gewonnen wordt door een ploeg die het nalaat om offensief voetbal te brengen en verdedigen tot een kunst verheft."

   

  "Frankrijk was niet geweldig in de groepsfase, maar bracht tegen Argentinië wel prachtig voetbal met Mbappé en zijn snelheid. Maar tegen Uruguay zal Mbappé gekortwiekt worden."

   

  "We spreken ook niet over Zweden, maar zij vormen een team en zijn moeilijk te bekampen. Zij brengen niet het voetbal waar je nu echt wakker van ligt. Frankrijk heeft dat even gedaan, Kroatië in het begin van het WK en Brazilië ook even tegen Mexico."

   

  "Maar wij mogen onszelf ook niet uitvlakken als mogelijke grote kandidaat, maar daarvoor moeten we vrijdag een hoge horde nemen."

  "Sterke punten lamleggen in plaats van zwakke punten uitbuiten"

  Hoe dan ook, voorlopig is dit niet echt een hoogstaand WK, met veel teleurstellende wedstrijden. "Je hebt het gevoel dat veel ploegen zich niet durven of willen blootgeven en dat ze de tegenstander het voetballen proberen te beletten."

   

  "Ze proberen de sterke punten van de tegenstander lam te leggen in plaats van de zwakke punten uit te buiten. Het is afwachten of de kwaliteit van de kwartfinales hoogstaand zal zijn. Maar het zal sowieso superspannend zijn."