• home
 • video
 • pas verschenen

  Buitenlandse pers over België-Japan: "Op dit gekke WK mag je nooit op feiten vooruitlopen"

  Marca zag een Belgische les aan Spanje.

  De buitenlandse pers voelde de Belgische opluchting.

  De Belgische krantencommentaren variëren tussen hoop en vrees na het mirakel van Rostov. Hoe kijken de buitenlandse media naar de 3-2-zege van de Rode Duivels tegen Japan?

  La Gazzetta (Ita): "Misschien zaten Belgen al met hoofd bij Brazilië"

  Misschien zaten de Belgen met hun hoofd al bij de kwartfinale tegen Brazilië. Daarmee hebben ze wel een enorme teleursteling geriskeerd tegen de dappere Japanners. België speelde hoogmoedig, traag en zonder duidelijke ideeën. Alleen dankzij de juiste wissels van Martinez hebben de Belgen een duel met Neymar en co afgedwongen, maar we mogen niet blind zijn voor zijn foute keuzes die daar aan voorafgingen. 

   

  Na de 0-2 was de wanhoop af te lezen op het gezicht van Courtois en Martinez stopte met over zijn kin te wrijven als was hij een filosoof. België hing als los zand aan elkaar, tot de eigenwijze Martinez besliste om iets te veranderen. Met Fellaini en Chadli bracht hij  meer kracht, meer lengte en meer grinta.

   

  Pas in de allerlaatste minuut zette België in enkele seconden alles wat scheef was recht. Met drie baltoetsen was België voor doel en Chadli scoorde. België kwam met de schrik vrij. Je mag nooit op de feiten vooruitlopen. Dat is altijd een regel, maar zeker op dit gekke WK.

  Voetbal International (Ned): "België schudt van vreugde en opluchting na Rostov Rollercoaster"

  De opluchting spat de ochtend na de wonderbaarlijke comeback van België tegen Japan in de 1/8e finale van het WK van de voorpagina's in België af. Onze zuiderburen zijn het er echter over eens: tegen Brazilië zal het veel en veel beter moeten.

  Kicker (Dui): "Ontketend België - Japans lastminutedrama"

  Tegen Japan stond medefavoriet België dicht bij de uitschakeling. Bij 0-2 achter zorgde Vertonghen evenwel met een curieuze aansluitingstreffer voor de ontstekingsvonk. De Rode Duivels speelden plots ontketend en vierden op het eind met 3-2. Nadien verraadde Kevin De Bruyne het grote doel van zijn ploeg: "We willen het WK winnen."

  Marca (Spa): "België leert Spanje een les"

  België koos voor een hoge defensie en betaalde daar een hoge prijs voor met 2 Japanse tegengoals. Kompany kwam met lichamelijke ongemakken naar het WK en het lijkt erop dat hij nog niet op zijn beste niveau is. De speler van Manchester City oogde traag op de snelle counters van Japan.

   

  Maar op het eind zondigden de Japanners alsof ze een groep toeristen op de Ramblas van Barcelona waren. Het moeilijkste was achter de rug: 2 keer scoren. Toen alles op verlengingen wees, verprutsten ze al het voorgaande werk. Tegen een titelkandidaat en met een corner in zijn voordeel had het het beter moeten uitspelen. Japan miste ervaring en wat kwaadheid.

   

  Bij de laatste goal toonde Lukaku zijn kwaliteit, ook al maakte hij ze niet. Maar de spits van wereldklasse, die al 4 keer scoorde, kan ook op andere manieren beslissend zijn: zijn bal door de benen bracht Chadli alleen voor doel.

  L'Equipe (Fra): "België ontloopt tsunami"

  In een zotte wedstrijd in Rostov slaagde België erin om een totaal verrassende 0-2-achterstand nog op een superbe wijze goed te maken. De Russische Wereldbeker is geweldig onvoorspelbaar. België stond dicht bij een enorme desillusie. Een grote naïviteit bij de Belgen zorgde voor de 0-2, maar die herpakten zich om nog voor de verlenging de kwalificatie af te dwingen. Chadli redde België van de impasse.

   

  Japan was dicht bij een stunt door zijn methodische organisatie, op punt gezet door Akiro Nishino. Net als in 2002 en 2010 stopte het in de 1/8e finales, maar ze mogen het toernooi met opgeheven hoofd verlaten.