• home
 • video
 • pas verschenen

  Snowboardsensatie White denkt aan skateboarden op Zomerspelen

  Nu skateboarden een olympische sport wordt, wil hij kijken of hij zich kan meten met de besten.

  White behaalde al drie gouden, olympische medailles in de halfpipe.

  Shaun White, de Amerikaan die op drie verschillende Winterspelen een gouden medaille heeft behaald in de halfpipe, richt zijn pijlen nu op het skateboarden. White wil via enkele wedstrijden eens kijken of hij kans zou maken op een selectie voor de Zomerspelen van 2020 in Tokio.

  Deelname op Winter- en Zomerspelen?

  De Amerikaan wil zich naar eigen zeggen meten met de beste skateboarders ter wereld. Dit betekent echter niet dat hij het snowboarden volledig achterwege zal laten. "Ik hou teveel van mijn sport", klinkt het bij White.

  Maar het idee dat White een atleet kan worden die zowel op de Olympische Zomer- als Winterspelen zou deelnemen, is toch in zijn hoofd beginnen sluimeren. "Dat zou het ultieme zijn in mijn carrière."

  Skateboarden op Zomerspelen in Tokio

  White, 31 jaar intussen, is geen onbekende in het skateboarden. In zijn jongere jaren switchte hij echter naar het snowboarden, vermits skateboarden geen olympische sport was. Daar heeft het IOC verandering in gebracht. Vanaf 2020 in Tokio staat skateboarden op de olympische kalender.

  White wordt in de halfpipe, een onderdeel van het snowboaren, gezien als een echte held. De Amerikaan won zowel op de Winterspelen van 2006, 2010 als dit jaar in Pyeongchang de gouden plak in de halfpipe. 

  Indien White er zou in slagen om zich te plaatsen voor Tokio 2020, komt de Amerikaan in een lijstje te staan met atleten die zowel op de Winter- als Zomerspelen actief waren.

   

  Langs Belgische zijde is het recentste voorbeeld Hannah Mariën. De sprintster nam zowel deel aan de Olympische Zomerspelen van 2008 in Peking, als aan de Olympische Winterspelen van 2014 in Sotsji (in het bobsleeën).