• home
 • video
 • pas verschenen

  Snelders: "Martinez zal zijn systeem handhaven, maar zal intern wel verschuiven"

  Chadli en Fellaini.

  Staan Chadli en Fellaini in de basis tegen Brazilië?

  Na de hoerastemming na het winnende doelpunt van Nacer Chadli legt Eddy Snelders de vinger op de Belgische wonde. Japan legde de Belgische defensieve zwakte bloot. Hoe kan zo'n scenario tegen Brazilië vermeden worden?

  "Tegen een betere ploeg kan het faliekant aflopen"

  Het geheel was aan het zwalpen. Voor het eerst was er een tegenstander die echt op de specifieke zwakheden van de Duivels heeft gespeeld. Dat was even schrikken, want in de kwalificatieperiode is er nooit een ploeg bekwaam geweest om het de Duivels moeilijk te maken.

   

  Japan heeft het wel gedaan op een zeer intelligente manier. Toen werd er bibbergeld bij ons betaald. De cohesie verdween, het middenveld verzoop. Hetgeen altijd is aangekaart maar nooit grondig is uitgetest, werd gisteren wel op de proef gesteld.

   

  Het was gelukkig maar tegen de nummer 61 van de wereld, waardoor de Belgen het toch nog konden rechttrekken. Maar tegen een betere ploeg kan het faliekant aflopen.

  Hetgeen altijd is aangekaart maar nooit grondig is uitgetest, werd gisteren wel op de proef gesteld.

  Eddy Snelders

  Exit Mertens, enter Fellaini?

  Of bondscoach Martinez zijn tactische systeem dan moet laten varen? Kan hij dat wel? Hij teert al twee jaar op zijn 3-4-3, maar kun je dat systeem wel handhaven tegen sterke ploegen?

   

  Ik denk dat hij dat wel zal doen, maar dat hij intern zal verschuiven. Met Chadli kan hij op links iemand zetten die fysiek sterker is dan Carrasco. Dat zal hij overwegen. 

   

  En het middenveld met Witsel en De Bruyne werkt tegen een mindere tegenstander, maar met z'n tweeën was het moeilijk tegen een overmacht van Japan.

   

  Ik denk dat hij daarom Fellaini in de ploeg zal zetten, misschien ten koste van een aanvallend ingestelde speler, in dit geval Mertens. Je versterkt je middenveld dan met een driehoek. Maar ik denk niet dat Martinez van plan is om echt van systeem te veranderen.

  De wissels van Martinez tegen Japan

  De wissels met Fellaini en Chadli waren gedeeltelijk goed. Ik refereer naar 4 jaar geleden: op het WK in Brazilië kantelde de match tegen Algerije na de inbreng van Mertens en Fellaini. Toen werd niet gezegd dat dat fantastische ingrepen waren, vandaag zeggen we dat iets sneller onder Martinez.

   

  Het waren goeie ingrepen, maar de omstandigheden waren er ook om dat te doen. Fellaini heeft ook niet echt de plaats van Mertens ingenomen. Hij speelde wat centraler, om vooral in de zestien aanwezig te zijn. 

   

  En Chadli was een wissel om wissel. Carrasco werd moe en werd te makkelijk in zijn rug gepakt. Dat was een fysieke wissel uit noodzaak, niet echt tactisch.

  Eddy Snelders