• home
 • video
 • pas verschenen

  "Tactisch flexibel? Ja, maar je moet niet in elke match een ander systeem gebruiken"

  Ro

  Bondscoach Martinez had naar eigen zeggen 4 à 5 uur geslapen.

  De euforie na België-Japan zindert nog na, maar bondscoach Roberto Martinez stond na een korte nacht Sporza te woord. Zal hij zijn tactische plannetje aanpassen? "We moeten in onszelf geloven", zei de bondscoach.

  "We verdienen het om tegen Brazilië te spelen"

  Als de Rode Duivels het eerste uur van tegen Japan ook tegen Brazilië op de mat brengen, worden ze uitgeschakeld op het WK. Of toch niet? "Neen, want elke match is anders", antwoordde Roberto Martinez op de eerste vraag van Ruben Van Gucht.

   

  "We hebben op dit WK al 4 wedstrijden gespeeld en het was telkens een ander verhaal. In deze sport zitten sommige zaken soms tegen. Maar deze groep heeft gisteren getoond dat ze kan reageren. Dat er tegen Brazilië minder ruimte voor fouten is? Het wordt een andere wedstrijd."

   

  "Brazilië is momenteel de beste ploeg op dit WK, dat weten we allemaal. We verdienen het om tegen hen te spelen. Daar moeten we van genieten. Wat we moeten doen, dat moeten we ook perfect doen."

   

  "Tegen Japan waren we de favoriet en verwachtte iedereen dat wij zouden doorstoten. Dat is niet makkelijk. Maar mijn groep heeft gisteren nooit opgegeven en heeft zich nooit neergelegd bij een nederlaag. Of we dat ook twee keer kunnen? Hopelijk is dat niet nodig."

  "Als we de bal hebben, moeten we hen ook pijn doen"

  Hoe moeten de Belgen het aanpakken tegen Brazilië? "Zij kunnen ons op verschillende manieren pijn doen, maar wij kennen onze sterkte. We hebben op dit WK al meer gewonnen dan Brazilië. We moeten in onszelf geloven. Als we de bal hebben, moeten we hen ook pijn doen. Je moet jezelf blijven. We zijn voor het eerst geen favoriet. Die rol kan ons liggen."

   

  Mogen we dan tactische aanpassingen verwachten? Zullen de Belgen met z'n vieren achteraan spelen? "We moeten onszelf aanpassen aan wat de wedstrijd nodig heeft. Dat hebben we ook gedaan tegen Panama en tegen Engeland."

   

  "Je moet inderdaad tactisch flexibel zijn, maar dat betekent niet dat je elke wedstrijd voor een ander systeem moet kiezen. Er moet ook continuïteit zijn en je moet je aanpassen tijdens de wedstrijd."

   

  De Belgen moeten dan maar toeslaan in de omschakeling? "Daar zijn we goed in. Brazilië is evenwichtig en we zullen geen 6 kansen krijgen. Die paar kansen moet je grijpen. Je moet voorin klinisch zijn en goed verdedigen. Je moet een complete match spelen."

  Bekijk het interview met Roberto Martinez: