• home
 • video
 • pas verschenen

  Record voor Jan Vertonghen: verste kopbalgoal in WK-geschiedenis

  Vertonghen heeft met zijn kopbalgoal een record te pakken.

  De 3-2 tussen België en Japan zal nog lang in ons geheugen gegrift blijven. De wedstrijd was er ook eentje voor de liefhebbers van statistieken onder ons. Een overzicht.

  Jan Vertonghen heeft met zijn aansluitingstreffer een record te pakken. Zijn kopbal legde maar liefst 18,6 meter af. Dat is de langste afstand van een kopbaldoelpunt op een Wereldbeker voetbal. Dat leert ons een statistiek van Opta, dat data bijhoudt sinds het WK van 1966.

  Sorry, jammer genoeg is deze video niet beschikbaar.
  We beschikken momenteel niet over de rechten om deze video aan te bieden.
  Heb je nog vragen? Bezoek onze klantenpagina.

  Al acht doelpuntenmakers

  Nacer Chadli scoorde de bevrijdende 3-2 in de slotseconden. Chadli is zo de achtste Rode Duivel die op dit WK wist te scoren (na Romelu Lukaku, Michy Batshuayi, Adnan Januzaj, Dries Mertens, Eden Hazard, Jan Vertonghen en Marouane Fellaini). Geen enkel ander land doet beter. 

  Sorry, jammer genoeg is deze video niet beschikbaar.
  We beschikken momenteel niet over de rechten om deze video aan te bieden.
  Heb je nog vragen? Bezoek onze klantenpagina.

  Andere statistieken:

  • De Rode Duivels scoorden tot nu toe 12 goals op dit WK. Dat is een evenaring van het aantal doelpunten dat ze scoorden op het gezegende WK in 1986. 
  • België is het eerste land sinds 1970 dat in de knock-outfase een 0-2-achterstand weet om te buigen in een zege. West-Duitsland wist in 1970 na verlengingen met 3-2 te winnen van Engeland.
  • Daarop voortbouwend: we moeten nog verder terug in de tijd, naar het WK van 1966, om een land te vinden dat in de knock-outfase een 0-2 ombuigt naar een zege binnen de 90 minuten. Portugal kwam toen 0-2 en zelfs 0-3 in het krijt te staan tegen Noord-Korea, maar won de partij alsnog met 5-3.
  • Invallers Chadli en Fellaini scoorden beiden een goal. Voor het eerst in de geschiedenis van het WK wisten twee invallers in een knock-outmatch te scoren voor hun land.
  • Voor het eerst wist België een match in de 1/8e finales van een WK te winnen binnen de 90 minuten.

   

  (Bron: Opta Sports)