• home
 • video
 • pas verschenen

  Japanse bondscoach en spelers: "Wij zijn kapot"

  De Japanse voetballers zijn ontroostbaar na de 3-2 in de slotseconden.

  Japan was op een zucht van een eerste kwartfinale op een WK.

  Japan leek gisteren kort na de rust op weg naar zijn eerste kwartfinale op een WK uit de geschiedenis, maar dat was zonder Vertonghen, Fellaini en Chadli gerekend. Die laatste scoorde in de slotminuut. "Ik ben hier totaal ondersteboven van", verwoordde de Japanse coach Akira Nishino het brutale gevoel.

  Japan speelde verrassend sterk tegen België en leek op weg naar een stunt met 2 snelle goals in het begin van de tweede helft met 2 knappe schoten. In de 69e, 74e en 94e minuut draaiden de Belgen de rollen nog om.

   

  Voor de derde keer kon Japan zich plaatsen voor de laatste 8 op een WK, maar evenveel keer liep het mis. Gisteren waren ze er het dichtst bij. De ontgoocheling was enorm. Sommige spelers vielen op hun knieën na het laatste fluitsignaal, anderen huilden.

   

  De schok van de exit kwam zo hard aan, dat de spelers in de kleedkamer na de match gewoon maar wat stonden te staan. "Ik vertelde hen om te douchen", vertelde Nishino. 

   

  Waarna hij sereen het verhaal deed van de Japanse match: "We begonnen erg goed. Dat we helemaal op het eind nog zo'n goal  zouden slikken, stond niet in het scenario. We stonden voor en we gingen winnen. Ik verwachtte deze ommekeer niet. Wat ik toen dacht? Dit is de Wereldbeker en we werden geconfronteerd met de diepte en sterkte van België."

  Akira Nishino trekt zijn tactiek in twijfel.

  Akira Nishino nam 2 maanden voor het WK over van de Bosniër Halilhodzic.

  Nishino: "Het lag niet aan de spelers, misschien lag het aan mij"

  België is de nummer 3 van de wereld, Japan de nummer 61. Maar dat zag je niet op het veld. "Het mag dan een heel klein verschil geweest zijn, maar ik voelde eigenlijk geen verschil tussen ons", aldus Nishino.

   

  "De spelers waren het hele toernooi heel positief, meer dan in het verleden. Zelfs tegen de sterke Belgen waren ze vol vertrouwen. Dat kleine verschil moet gedicht worden door vooruit te blijven gaan."


  Nishino, die 2 maanden voor het WK overnam van de ontslagen Bosniër Vahid Halilhodzic, zocht een verklarig voor het falen bij zichzelf: "Na de match vroeg ik me af of ik wel de controle had over de wedstrijd. We stonden 2-0 voor, maar toch werd de score omgedraaid. Het lag niet aan de spelers. Misschien was ik het die de controle verloor. Toen die late goal viel, verweet ik mezelf en twijfelde ik aan mijn tactiek."