• home
 • video
 • pas verschenen

  Coach Goffin na Wimbledon-flop: "David is David niet meer"

  David Goffin kijkt teleurgesteld.

  "Ik had zelfs moeite om mijn basisritme te vinden."

  Het werd voor David Goffin geen blij weerzien met het Londense gras. Onze landgenoot ging in zijn eerste ronde kansloos onderuit. Wat nu? "Ik moet de batterijen weer opladen", vertelde een ontgoochelde Goffin. Ook coach Thierry Van Cleemput zit met de handen in het haar. "David is David niet meer."

  Goffin: "Ik was slecht op de belangrijke momenten"

  In zijn analyse na de partij was Goffin lovend voor zijn tegenstander, de Australiër Matthew Ebden, maar ook hard voor zichzelf. "Het was een heel moeilijke match. Ebden speelde goed van begin tot einde. Zijn opslag draaide uitstekend en met die serve-and-volley bracht hij me in de problemen."

   

  "Ik vond echt geen antwoord. Ik had niet de energie om telkens die balletjes te gaan halen. Ik vond mijn basisritme niet en was zelfs gewoon slecht op de belangrijke momenten. Ik kon niet de juiste slagen uitvoeren."

   

  Ligt het aan een gebrek aan grasvoorbereiding? "Ik heb weinig matchen gespeeld, maar heb geprobeerd het toch zo goed mogelijk op te lossen. Ik was na Roland Garros gewoon niet klaar om meteen toernooien te spelen. Misschien miste ik wel wat matchritme."

  "Ik heb dit seizoen al heel veel energie opgebruikt"

  "Natuurlijk is dit een teleurstelling. Verliezen in de eerste ronde van een grandslamtoernooi is moeilijk." Ook mentaal leek Goffin niet helemaal bij de les. "Dat is waar. Hij heeft alle momenten gegrepen, ik niet."

   

  "Ik heb dit seizoen al veel energie opgebruikt. De toernooien volgen elkaar snel op. Toen ik me echt goed voelde, kreeg ik dan die tennisbal in mijn oog. Daarna heb ik heel veel energie gestoken in mijn comeback. Ik wou op tijd klaar zijn voor het gravelseizoen."

   

  "Ik heb nog niet echt een pauze gehad en er is toch veel druk. Daar betaal ik nu de prijs voor. Misschien is dit wel het ideale moment om een pauze te nemen. Ik moet de batterijen weer opladen zodat ik voldoende energie heb voor de hardcourttoernooien."

  Coach: "David is David niet meer. Hij moet zichzelf heruitvinden, maar hoe?"

  "Ik heb geen verklaring, alleen een vaststelling. Op dit moment is David als een paard dat niet over de hindernis wil springen", zegt Thierry Van Cleemput, de trainer van Goffin. "Hij heeft inderdaad bijna niet op gras gespeeld, maar dat was een bewuste keuze om hier top te zijn."

   

  Hoe moet Goffin dit doorspoelen? "Ik weet wat hij nodig heeft. Hij moet weer vechten in een match. Maar dat lukt hem niet. Ik moet nu samen met hem nadenken over een strategie. Hij moet zichzelf heruitvinden, maar hoe? Hij heeft geen blessure en ook zijn slagen zijn niet het probleem. Hij speelt gewoon apathisch. Dat moeten we oplossen." 

   

  "Misschien moeten we een sportpsycholoog inschakelen. Misschien moet hij een lange pauze inlassen of op vakantie gaan zodat hij weer zin krijgt om te tennissen. Ik stel mezelf ook in vraag. Ik zeg niet dat ik stop als zijn coach want ik wil hem heel graag helpen. Op dit moment is David gewoon David niet meer."