• home
 • video
 • pas verschenen

  Vandegoor: "Kan je het recht op arbeid hoger inschatten dan imagoschade?"

  Christophe Vandegoor.

  Christophe Vandegoor volgt de Tour op de voet.

  De Franse kwaliteitskrant Le Monde berichtte gisteren dat Chris Froome van ASO niet mag starten in de komende Ronde van Frankrijk. Christophe Vandegoor begrijpt die beslissing van de Tour-organisatie. "Maar ik heb vooral de indruk dat het om een machtsstrijd gaat tussen ASO en de UCI."

  "Gaat om geld, dure advocaten en ingewikkelde procedures op medisch vlak"

  Team Sky vecht de beslissing van ASO om Froome uit de Tour te houden aan. "Woensdag komt er een uitspraak", zegt Christophe Vandegoor, die twee dagen vroeger dan gepland naar Frankrijk onderweg is. "Morgenochtend om 9u is er een zitting van drie rechters bij het Frans Olympisch Comité in Parijs."

   

  "Daar moeten we dus met z'n allen naartoe. Heel belangrijke heren gaan zich buigen over het beroep van Team Sky. Ik heb vooral de indruk dat het gaat om een machtsstrijd tussen ASO en de UCI. Die twee partijen vechten al jaren een strijd uit. ASO heeft met de Tour de grote melkkoe, de UCI wil ook machtig zijn."

   

  "De UCI heeft altijd gezegd dat het zo snel mogelijk een oplossing wil in de zaak-Froome. Die kwam er maar niet. Dat is niet onlogisch, want het gaat om een heel moeilijke zaak. Het gaat om geld, dure advocaten en ingewikkelde procedures op medisch vlak."

   

  "We moeten ook kijken naar het verleden", gaat Vandegoor verder. "In 2009 trok Tom Boonen naar hetzelfde tribunaal. ASO vond toen ook dat zijn cocaïneplas voor te veel imagoschade zorgde. Boonen kreeg gelijk en stond in Monaco aan de start van de Tour. Ik durf dus niet meteen zeggen dat Froome zaterdag niet mag starten."

  Ik heb vooral de indruk dat het gaat om een machtsstrijd tussen ASO en de UCI. Die twee partijen vechten al jaren een strijd uit.

  "Het gaat niet over de grond van de zaak"

  De UCI wil vooral zelf geen gezichtsverlies lijden. "Ja, ze kunnen renners op basis van imagoschade weren van hun feestje. Daar komt het eigenlijk op neer. Stel je maar eens voor dat er een uitspraak komt in die salbutamolzaak en dat Froome zijn Giro-overwinning moet afgeven."

   

  "Stel dat hij voor de 5e keer de Tour wint, kan dat ook gevolgen hebben. Dat wil ASO proberen te voorkomen en dat begrijp ik wel."

   

  "Voor de duidelijheid: het gaat niet over de grond van de zaak, namelijk de salbutamolplas, maar alleen over de imagoschade voor de grote Ronde van Frankrijk. Dat is iets subjectiefs, denk ik. Daar gaan die rechters zich moeten over uitspreken. Beoordeel dat maar eens op basis van objectieve maatstaven."

   

  "Boonen is het enige referentiepunt. Het recht op arbeid, kan je dat hoger inschatten dan imagoschade voor een wielerwedstrijd?", vraagt Vandegoor zich af. "Ik denk dat dat de inzet is. Team Sky heeft natuurlijk ook topadvocaten en wordt gesteund door dat grote concern van Rupert Murdoch. Ik kijk uit naar wat de beslissing zal zijn."

  Het recht op arbeid, kan je dat hoger inschatten dan imagoschade voor een wielerwedstrijd?

  "Het bommetje werd een bom"

  Waarom beslist ASO zo laat dat Froome niet mag starten? "Dat is typisch voor de Tour", weet Vandegoor. "Met Boonen was dat ook zo. We wisten al veel langer dat er een cocaïneaffaire was geweest. Kan dat dan niet een paar weken op voorhand beslist worden?"

   

  "Het bommetje werd daardoor een bom. Zeker in de media. Het is een moeilijke zaak natuurlijk. Ik probeer twee, drie stappen achteruit te zetten. Froome is niet betrapt op het zware spul zoals epo of groeihormonen. Ze mogen de tijd nemen om te bewijzen dat het zonder reden in zijn urine zat."

   

  "Het gaat om salbutamol, een middel dat in puffers zit. Aan de andere kant zeggen mensen die ervoor gestudeerd hebben dat die grote hoeveelheid niet kan door één of twee keer puffen. De discussie is nog niet uitgeklaard."

   

  "Je moet in het achterhoofd houden dat het niet om een superzwaar vergrijp gaat. Dat was cocaïne in de vrije tijd bij Boonen ook niet. Laat ons wachten wat in Frankrijk, ook niet onbelangrijk, beslist wordt. En dan volgen de reacties die er echt toe doen."

  Je moet in het achterhoofd houden dat het niet om een superzwaar vergrijp gaat. Dat was cocaïne in de vrije tijd bij Boonen ook niet.