• home
 • video
 • pas verschenen

  Vandegoor: "Het worden voor Froome niet de plezantste 3 weken"

  Chris Froome in de gele trui.

  Chris Froome in de gele trui.

  Chris Froome mag dan toch starten in de Ronde van Frankrijk. Dat heeft ASO zopas bevestigd. Christophe Vandegoor beseft wel dat de timing beter kon. "Ze hebben er een janboel van gemaakt."

  "Hij zal er wel degelijk bij zijn, dat is zeker"

  "Zonet heeft ASO gereageerd dat Chris Froome welkom is in de Vendée", zegt Vandegoor. "De UCI zei dat vanochtend al door hem helemaal vrij te pleiten in zijn salbutamolzaak. Komende zaterdag gaan we hem dus zien."

   

  "Zijn de problemen dan helemaal van de baan? Officieel wel. Maar we kijken toch al een beetje vooruit. Froome is niet echt geliefd bij de Franse fans. Er werd vorig jaar al urine over hem gegooid."

   

  "Met Romain Bardet hebben ze één van de grote Tour-favorieten. Het zullen niet de plezantste drie weken uit het leven van Chris Froome worden in de Ronde van Frankrijk. Maar hij zal er wel degelijk bij zijn, dat is zeker." 

  Het zullen niet de plezantste drie weken uit het leven van Chris Froome worden in de Ronde van Frankrijk.

  "Wat met Ulissi en Petacchi?"

  "We weten officieel nog altijd niet waarom Froome is vrijgepleit en dat is een beetje vreemd", vindt Vandegoor. "De UCI heeft wel een verklaring de wereld ingestuurd dat hij vrijgepleit is, maar uitleg over het hoe en het waarom krijgen we op dit ogenblik niet. Dat is geen goede zaak."

   

  "Als de UCI wil aantonen dat ze een goede partner is in het wielrennen, dan geef je gewoon een verklaring. Je kan er gif op innemen dat de mensen zullen praten over klassenjustitie. Wat dan met Diego Ulissi en Alessandro Petacchi een aantal jaar geleden? Zij werden niet vrijgesproken voor een veel lagere waarde salbutamol?"

   

  "Het heeft heel lang geduurd. Dat is niet helemaal onverklaarbaar. Het heeft met het product te maken. Het gaat niet om epo en groeihormoon, want dan word je meteen geschorst. Bij salbutamol krijg je de tijd om het zelf te komen uitleggen. Team Sky en de advocaten van Froome hebben die tijd volledig gebruikt."

   

  "De timing kon wel veel beter. Ze hebben er een janboel van gemaakt. Achter de schermen vernam ik dat de UCI haar beslissing al een week geleden had genomen, maar nog niet gecommuniceerd had. Het bericht van ASO in Le Monde zal enorm veel druk op de ketel van de UCI hebben gezet. Het geeft aan wat er achter de schermen gebeurt: een machtsconflict."

  Wat dan met Diego Ulissi en Alessandro Petacchi een aantal jaar geleden? Zij werden niet vrijgesproken voor een veel lagere waarde salbutamol?

  Zien we Froome straks met een bodyguard?

  Dat Froome in de Tour niet bepaald populair is, werd vorig jaar al duidelijk. Nu de Brit mag deelnemen in Frankrijk, moeten ze dan een bodyguard meesturen met Froome richting het startpodium? Die vragen stapelen zich op op de sociale media. 

   

  "Dat is het zwakke punt van de sport", aldus Vandegoor. "De aanraakbaarheid van de renners. Bij een Messi en Ronaldo geraak je niet in het stadion. Bij een Froome of Bardet kan je ze op een berg zomaar aanraken. Daar moeten de fans hun verantwoordelijkheid nemen en zorgen dat alles sportief blijft."

  Bij een Messi en Ronaldo geraak je niet in het stadion. Bij een Froome of Bardet kan je ze op een berg zomaar aanraken.

  Christophe Vandegoor geeft een woordje uitleg: