• home
 • video
 • pas verschenen

  Twijfels over defensie Duivels: "Systeem is goed, maar dan moet alles kloppen"

  Thibaut Courtois moest de bal 2 keer uit het net halen.

  De vreugde na de kwalificatie voor de kwartfinales maskeerde de defensieve problemen bij de Rode Duivels. Moet er iets veranderen voor de match tegen Brazilië? Verdedigers Jan Vertonghen en Vincent Kompany aan het woord.

  Vertonghen: "Eerste goal is fout van mij, niet van systeem"

  Jan Vertonghen gaf met zijn goal dan wel het sein voor de kentering, hij was niet te beroerd om toe te geven dat hij in de fout ging bij de eerste Japanse goal. "Mijn positie was goed en ik kon die bal ook hebben, maar ik schat het fout in. Ik zet mijn voet niet ver genoeg door twijfel."

   

  "Bij die 0-2 waren we te afwachtend, al was die bal wel perfect getrapt. Die afvallende bal brengt ons soms in de problemen, omdat we maar met 2 jongens op het middenveld spelen. Dat zag je ook tegen Tunesië. We koppen die lange ballen weg, maar Kevin en Axel kunnen niet alles belopen."

   

  Vertonghen legt meteen de vinger op de wonde: is het systeem met 3 verdedigers bestand tegen sterkere tegenstanders, zoals vrijdag Brazilië? "Die eerste goal was een fout van mij, niet van het systeem. Maar het is wel zo dat in ons systeem alles moet kloppen. En als het lukt, is het fantastisch, zoals bij de 3-2."

   

  Vertonghen geeft toe dat hij persoonlijk een beetje met een wrang gevoel zit. "Na die 2-0 was het lastig om in de wedstrijd te blijven. Elke bal die naar je toekomt, is elektrisch. De coach bleef aan de zijlijn roepen: "We hebben maar 1 goal nodig". Je knikt wel, maar je vraagt je ook af: "Waar blijft ze?""

   

  Toch denkt Vertonghen dat deze match louterend kan werken. "Je hebt soms zoiets nodig om later jezelf te kunnen overtreffen."

  Sorry, jammer genoeg is deze video niet beschikbaar.
  We beschikken momenteel niet over de rechten om deze video aan te bieden.
  Heb je nog vragen? Bezoek onze klantenpagina.

  Kompany: "Een van de belangrijkste matchen uit onze voetbalgeschiedenis"

  Een kamerbrede glimlach bij Vincent Kompany na de match. Zijn lichaam had het 90 minuten volgehouden ("Ik voel me heel goed") en hij mag met België een rondje verder. "Dit is een van de belangrijkste matchen uit onze voetbalgeschiedenis", zegt Kompany.

   

  "Japan leek ons nochtans een iets makkelijkere match, maar ze waren echt sterk. We waren nochtans goed voorbereid. Maar Japan was ongelooflijk taai en ze liepen ook nog eens alles toe."

   

  De Belgische verdediging zag er wel niet altijd zo goed uit. "Bij die 1e goal laten we ons verrassen en bij die 2e goal stonden we niet slecht. Dat was een geweldige trap. Maar voor we het wisten, moesten we voor een mirakel gaan."

   

  Wat leert deze match ons voor het vervolg? "Dit is een bekercompetitie. De ene match kan zoveel verschillen van de andere. Brazilië is een totaal andere tegenstander. Zij zullen wellicht alle foutjes afstraffen, maar ik kan me niet voorstellen dat we nog een beter collectief dan Japan zullen tegenkomen."