• home
 • video
 • pas verschenen

  Froome: "Nooit getwijfeld, want heb nooit iets verkeerds gedaan"

  Chris Froome mag zijn eindzege in de Vuelta houden.

  Chris Froome gaat vrijuit in de salbutamolzaak die al tien maanden boven zijn hoofd hing. De Internationale Wielerunie UCI heeft de zaak gesloten, tot grote opluchting van Team Sky. "We hebben nooit een medische fout gemaakt"

  Tourorganisator ASO dreigde viervoudig eindwinnaar Chris Froome te weigeren aan de start, maar de UCI gooit hem een reddingsboei. Vijf dagen voor de start van de Ronde van Frankrijk wordt hij vrijgesproken: er volgt dus geen sanctie op zijn te hoge salbutamolwaarde in de Vuelta van vorig jaar.

   

  "Ik ben enorm blij dat de UCI me heeft vrijgesproken", zegt Froome. "Deze beslissing is niet alleen belangrijk voor mij en het team, het is ook een cruciaal moment in het wielrennen."

   

  "Deze sport heeft goede en slechte geschiedenishoofdstukken, maar ik heb mijn leiderspositie altijd heel ernstig genomen. Ik probeer alles altijd correct te doen en zou nooit iets doen om mijn leiderstrui oneer aan te doen."

  Froome: "9 emotionele maanden"

  "Ik heb nooit getwijfeld dat deze zaak afgesloten zou worden, omdat ik weet dat ik nooit iets verkeerds heb gedaan", vervolgt Froome. "Ik sukkel al van kindsbeen af met astma. Ik ken het reglement en gebruik mijn puffer enkel om de symptomen te bestrijden binnen de toelaatbare grenzen."

   

  "Uiteraard moest de UCI de urinestalen van de Vuelta onderzoeken. Helaas bleven de details van het onderzoek niet vertrouwelijk, wat wel had moeten gebeuren. Het heeft lang geduurd voor er een uitspraak kwam, maar ik ben blij dat het eindelijk voorbij is. Het waren 9 emotionele maanden."

   

  "Ik ben heel dankbaar voor de steun die ik van het team en mijn fans heb gekregen. De beslissing van de UCI is de start van een nieuw hoofdstuk. We kunnen weer vooruitkijken en focussen op de Tour."

  Team Sky: "Juiste beslissing om Froome in koers te houden"

  Ook bij Team Sky zijn ze blij dat het onderzoek afgesloten is. "We hebben altijd het volle vertrouwen gehad in Chris en zijn integriteit. We weten dat we de medische richtlijnen strikt opvolgen en dat hij vrijgesproken zou worden. Daarom was het ook de juiste beslissing om hem in koers te houden tijdens het proces."

   

  "De verhoogde salbutamolwaarde van Froome in de 18e etappe van de Vuelta werd behandeld als een belastend analyseresultaat (AAF) door de UCI en het Wereldantidopingagentschap WADA. Na een uitgebreid onderzoek van de informatie, relevante data, wetenschappelijk onderzoek werd beslist dat er geen sprake is van een AAF en er geen regels werden overtreden."

   

  "We hebben altijd gezegd dat er complexe medische en psychologische invloeden zijn op het metabolisme en de uitscheiding van salbutamol. Op verschillende dagen kan een individu heel verschillende testresultaten hebben."

   

  "Dit betekent dat de salbutamolwaarde van één urinestaal geen betrouwbare indicator is voor de geïnhaleerde dosis. Een analyse van de 21 testresultaten van Froome in de Vuelta tonen dat zijn resultaat in de 18e etappe binnen de te verwachten afwijkende grenzen ligt. Hij heeft dus een toegelaten dosis ingenomen."

   

  "Chris heeft bewezen dat hij een groot kampioen is, niet alleen op de fiets, maar ook met zijn houding tijdens deze periode. Het was niet eenvoudig, maar zijn professionaliteit, integriteit en gedrag onder druk waren voorbeeldig. De Tour, de grootste wielerwedstrijd in de wereld, start over vijf dagen. We kunnen niet wachten om in actie te komen en Froome aan een historische vijfde eindzege te helpen."