• home
 • video
 • pas verschenen

  Martinez: "Toonden ongelooflijke winnaarsmentaliteit"

  De Rode Duivels stonden met hun rug tegen de muur tegen Japan, maar de invallers van Roberto Martinez konden het tij keren. "Dat we toch nog de 3-2 maakten voor het einde zegt alles over deze groep."

  Bondscoach Roberto Martinez gooide eerst met pluimpjes naar Japan. "Zij speelden de perfecte match. Solide, ze konden ons frustreren en waren ijskoud in de afwerking."

   

  "Toen we 0-2 achter kwamen, werden we danig op de proef gesteld. Maar dankzij de invallers zijn we toch kunnen opstaan. Dat het alsnog 3-2 binnen 90 minuten zegt alles over de groep."

   

  Dat er toch ook wat negatieve dingen te zeggen vielen na deze match wuifde Martinez weg. "Er zijn geen negatieve dingen. In de knock-outfase is het belangrijkste dat je wint en we toonden een ongelooflijke winnaarsmentaliteit. We dwongen 20 kansen af en kwamen terug van een 0-2. Dat valt niet vaak voor op een WK. Misschien was onze sterke fysiek daar wel de reden voor. We mogen trots zijn. Aan de mensen thuis zeg ik: blijf in ons geloven!"

   

  Toch was Martinez ook niet blind voor de defensieve tekortkomingen. "Ik zag uitstekende dingen, zoals die tackle van Kompany in de slotfase, maar ook matige dingen. Foute communicatie vooral."

  "Vandaag niet over systemen spreken"

  Moeten we met 3 of met 4 achteraan spelen tegen Brazilië? "Vandaag moeten we niet over systemen praten. Het gaat om de spelers, de focus en de wil om te winnen." Japan legde wel wat pijnpunten bloot: "We vonden de openingen niet. Japan ving onze 5 aanvallers goed op. Met de inbreng van Fellaini en Chadli ging het beter, ze kwamen van dieper in de box en konden zo voor gevaar zorgen. Ik kan niet meer dan trots zijn op hen."

  "Vrijdag is Brazilië favoriet, wij niet"

  Martinez wil uit de match van vanavond geen conclusies trekken voor de clash met Brazilië. "Dat wordt een totaal andere match. Brazilië heeft meer ervaring op het hoogste niveau en spelers met veel talent die een match in 1 seconde kunnen beslissen. Het staat ook boven ons op de ranking. Het is het beste team op dit WK. Vandaag waren wij de favoriet, vrijdag niet."

   

  "In de eerste helft speelden we verantwoordelijk, maar ook bijna ergens met wat vrees dat  het misschien niet zou lukken." De 0-2 bevrijdde de spelers. "Ze hadden niks meer te verliezen. De spelers verdienen daar te staan. Niemand verwacht dat we ons tegen Brazilië gaan plaatsen, daar moeten we vanaf het begin van profiteren."

   

  "Hopelijk zullen de fans ons massaal steunen in Kazan. Maar nu moeten we eerst genieten van deze zege."