• home
 • video
 • pas verschenen

  Zonneveld over zaak-Froome: "Geen goede oplossing meer mogelijk"

  Thijs Zonneveld.

  Thijs Zonneveld.

  Tour-organisator ASO wil viervoudig Tour-winnaar niet aan de start van de Ronde van Frankrijk. Wielerjournalist Thijs Zonneveld heeft begrip voor het standpunt van ASO. "Het is te idioot voor woorden dat in deze zaak nog geen beslissing is genomen", zegt de Nederlander.

  "Dit verbod is een logisch gevolg"

  Hoe verrassend is het nieuws dat ASO Chris Froome niet aan de start van de Tour wil? "Voor mij is dit geen verrassing", zegt Thijs Zonneveld. "Je zag al weken aankomen dat ASO in de media en in achterkamertjes druk aan het uitoefenen was op Froome en Team Sky om niet te starten in de Tour."

   

  "Dat heeft tot nu toe tot niets geleid omdat Sky een heel harde lijn vasthoudt. Ze willen op geen enkele manier een interne maatregel op Froome leggen omdat ze dat wellicht zien als een soort verkapte schuldbekentenis. ASO wil Froome per se niet aan de start hebben en dus is dit verbod een logisch gevolg."

   

  Maakt ASO effectief kans om Froome uit de Tour te houden? "Ja, toch wel. Juridisch is het een fiftyfiftyzaak. Je kunt enerzijds zeggen dat de UCI-regels Froome toelaten om te koersen. De Tour valt onder de UCI."

   

  "Aan de andere kant: als de Tour-organisatie dinsdag voor de tuchtrechter kan aantonen dat de UCI niet adequaat gehandeld heeft en dat Sky de boel bewust traineert, dan hebben ze wel degelijk een zaak om te zeggen: “wij hebben het recht om te beslissen wie in onze koers start en wij beschermen ons imago." Dat lukte in het verleden ook met Danilo Di Luca in 2004 en de Puerto-gevallen in 2006."

  Je zag al weken aankomen dat ASO in de media en in achterkamertjes druk aan het uitoefenen was op Froome en Team Sky om niet te starten in de Tour.

  Chris Froome

  Chris Froome na zijn zege in de Giro.

  "Lappartient is een halve marionet van ASO"

  Welke rol speelt de Internationale Wielerunie UCI in het verhaal? "De UCI is partij in dit spel. De UCI moet je eigenlijk opdelen in twee delen. Er is de dopingcommissie en die reageren ontzettend traag. In principe heeft de voorzitter daar weinig invloed op."

   

  "David Lappartient is twee handen op een buik met ASO. Je kunt hem omschrijven als een halve marionet. Dat is niet netjes, maar hij volgt wel dezelfde lijn. De UCI zal officieel wel iets zeggen, maar ik denk niet dat de UCI durft te zeggen tegen ASO dat ze Froome moeten laten starten."

   

  "Het zegt veel over de rotzooi in het wielrennen. Deze zaak is niet van vorige week, maar van zo'n tien maanden geleden. Het is te idioot voor woorden dat er nog steeds geen beslissing is genomen. Sterker nog: dat we niet eens weten wanneer een beslissing wordt genomen."

   

  "In dat opzicht begrijp ik wel dat ASO het zat is. Ze willen een beslissing forceren. Ze doen dit ook met opzet zo kort voor de Tour om Froome hoger beroep bij het TAS te ontnemen. Dat is niet netjes, maar dat is deze zaak op zijn geheel niet. Er wordt al heel lang een oorlog achter de schermen gevoerd, nu wordt die naar voor de schermen verplaatst. Het is heel interessant om te zien wie gaat winnen."

  Deze zaak is niet van vorige week, maar van zo'n tien maanden geleden. Het is te idioot voor woorden dat er nog steeds geen beslissing is genomen.

  David Lappartient.

  UCI-voorzitter David Lappartient.

  "Ik denk dat er geen goede oplossing meer mogelijk is"

  Wat is nu de oplossing? "De beste oplossing was geweest dat de UCI meteen glashelder had gemaakt wanneer het een uitspraak zou doen", zegt Zonneveld. "Als het voor 1 januari had beslist en Froome voor 1 februari in beroep kon gaan, was alles opgelost voor het seizoen echt begon."

   

  "Dat punt zijn we al lang voorbij. Ik denk dat er geen goede oplossing meer mogelijk is. Ik snap ASO heel goed. Als het niet op een normale manier kan, moeten ze het maar proberen te forceren. Ik vond niet dat Froome mocht starten in de Giro en ik vind ook niet dat hij mag starten in de Tour."

   

  Hoe dan ook is dit een slechte zaak voor de wielersport. "Heel slecht voor het wielrennen. Er zijn de voorbije jaren echt stappen gezet in de strijd tegen doping. Delen van het massale dopinggebruik zijn ingedamd."

   

  "Dat nu zo'n zaak het hele seizoen overschaduwt is echt heel triest. Het is wel iets dat de UCI heeft laten gebeuren. Deze zaak heeft duidelijk gemaakt dat er hervormingen binnen de UCI moeten komen. Dit kan gewoon niet."

  Ik snap ASO heel goed. Als het niet op een normale manier kan, moeten ze het maar proberen te forceren. Ik vond niet dat Froome mocht starten in de Giro en ik vind ook niet dat hij mag starten in de Tour.

  Chris Froome en Bernard Hinault

  Chris Froome groet Bernard Hinault op het podium van de Tour.

  "Sky heeft wel degelijk een plan B"

  Een argument om Froome niet te laten starten, kan de veiligheid tijdens de Tour zijn. Froome is niet de populairste in Frankrijk en dit hitst de gemoederen nog wat op. "Daar houd ik echt mijn hart voor vast", aldus Zonneveld. "Er waren in het verleden al incidenten."

   

  "Ik wil me niet voorstellen hoe het dit jaar zou gaan als hij start. En zeker niet als hij dreigt te winnen van iemand als Romain Bardet. Dat is uiteindelijk aan Team Sky en zij willen dat risico nemen. Als hij mag starten, worden het drie helse weken."

   

  "Ik denk dat Sky er wel degelijk rekening mee houdt dat hij niet mag starten. Ze sturen niet voor niets Geraint Thomas naar de Tour als schaduwkopman. Hij heeft ook een apart traject richting de Tour gevolgd als een soort kopman. Ze hebben wel degelijk een plan B."

  Ik denk dat Sky er wel degelijk rekening mee houdt dat hij niet mag starten. Ze sturen niet voor niets Thomas naar de Tour als schaduwkopman.

  Geraint Thomas.

  Geraint Thomas gaat als schaduwkopman naar de Tour.