• home
 • video
 • pas verschenen

  Vandenbempt: "Zelden een snellere speler gezien dan Mbappé"

  Peter Vandenbempt

  Peter Vandenbempt

  Met Argentinië en Portugal zijn ook Lionel Messi en Cristiano Ronaldo vertrokken op de Wereldbeker. Kan Kylian Mbappé de ster van het toernooi worden? En wat te denken van het sterke Uruguay? Peter Vandenbempt analyseert.

  Peter Vandenbempt in een notendop

  • Argentinië was een elftal op zijn retour
  • De Wereldbeker is groter dan de sterren
  • Met al zijn offensieve weelde brengt Frankrijk weinig spektakel
  • Afwachten om Mbappé in één adem te noemen met Messi en Ronaldo
  • Uruguay is formidabel in zijn soort

  "Argentinië was elftal op retour"

  De Wereldbeker is er altijd bij gebaat dat de allerbeste spelers zo lang mogelijk meegaan, maar voetbal is natuurlijk een ploegsport. Als je ziet welke ploeg Messi eigenlijk moest dragen, dan hadden ze er al eerder kunnen uitgaan.

   

  Op dit moment heeft Messi nog altijd het mooiste doelpunt gemaakt dat we al gezien hebben op dit WK. Dat heeft hij ons toch nagelaten, ook al was het zeker niet de allerbeste Messi.

   

  De coach is er niet in geslaagd om een elftal te bouwen rond Messi. Diego Maradona kon Argentinië wel helemaal tot aan de wereldtitel dragen, maar die ploeg kon wel verdedigen. Dat konden ze nu eigenlijk ook niet. Argentinië kon zich maar ternauwernood plaatsen voor de Wereldbeker. Het was een elftal op zijn retour en dat hebben we gezien ook.

  Lionel Messi

  Lionel Messi

  "Boulevard is nu open voor anderen om te schitteren"

  Portugal was een betere ploeg dan Argentinië, maar het leunde toch ook vooral op de flitsen van Cristiano Ronaldo. Met Uruguay botsten ze op een betere tegenstander.

   

  Ja, het is zonde dat we de beste 2 spelers van de voorbije 10 jaar hand in hand het toernooi hebben zien verlaten. Maar dat opent wel de boulevard voor anderen om te schitteren. De Wereldbeker is groter dan de sterren. Wat dat betreft zal de Wereldbeker er niet onder lijden.

  Cristiano Ronaldo

  Cristiano Ronaldo

  "Offensieve weelde, weinig spektakel"

  Voor de rust vond ik Frankrijk toch zeer teleurstellend tegen Argentinië. Wat de manier van voetballen betreft, kan dat elftal mij maar weinig bekoren. Afwachtend, speculerend, maar wel profiterend van de klasse voorin.

   

  Het is toch opmerkelijk hoe Frankrijk met al die offensieve weelde zo weinig spektakel brengt. Tot op het moment dat het dan moest - bij een achterstand - en dan zie je dat er heel wat mogelijkheden zijn.

  "Versnelling van Mbappé was ongelooflijk"

  Kylian Mbappé was wel outstanding tegen Argentinië. Zijn versnelling was ongelooflijk. Ik denk dat ik zelden een snellere speler gezien heb, ook nog in balbezit. De manier waarop de Argentijnen er afgelopen werden, was indrukwekkend.

   

  Het was op deze Wereldbeker een klein beetje wachten op Mbappé, maar misschien is hij nu helemaal gelanceerd. Toch is het nog even afwachten om hem in één adem te noemen met Messi en Ronaldo.

   

  Frankrijk voetbalt wel naar de kwaliteiten van die jongens, met een heel belangrijke en sterke pivot. En dan nog de snelheid van Mbappé. Misschien is die wel helemaal los.

  "Godin en Gimenez hebben van verdedigen kunst gemaakt"

  De ploegprestatie van Uruguay was indrukwekkend. Uruguay is formidabel in zijn soort. De organisatie is geweldig en achterin hebben ze met Godin en Gimenez twee spelers die van verdedigen een kunst gemaakt hebben.

   

  Uruguay heeft een ongelooflijk en onverzettelijk collectief, waarin iedereen weet wat van hem verwacht wordt en dat tot in de perfectie kan uitvoeren. Daarbij hebben ze voorin twee fabuleuze spitsen.

   

  Cavani en Suarez koppelen hun scorend vermogen aan werklust en niet aflatend aandringen bij verdedigers, zelfs toen Suarez er alleen voorstond.

  "Uruguay deelt een trap uit als het moet"

  Uruguay is een bijzonder lastige tegenstander, moeilijk te manoeuvreren en ze geven weinig weg. Ze hebben ook die Zuid-Amerikaanse grinta, waarbij ze ook dat andere register kunnen opentrekken, namelijk een trap uitdelen als het moet.

   

  Frankrijk gaat aan Uruguay een veel lastigere klant hebben dan aan Argentinië. Mbappé gaat dat soort sprints dat hij tegen Argentinië met gemak kon trekken niet kunnen trekken tegen Uruguay, zoveel is zeker.

   

  Het wordt toch opletten voor Frankrijk. Op zich hebben ze veel meer individueel talent, maar het is de vraag of ze er hetzelfde collectief kunnen tegenover zetten. Of Cavani fit raakt of niet maakt wel een groot verschil.