Ga naar de inhoud

meest recent

Villa Sporza: "Lukaku wordt topschutter" en "FIFA moet fouten toegeven"

 za 30 juni 2018 10:12
Geert De Vlieger, Jan Mulder, Marc Degryse en Werner Helsen
Geert De Vlieger, Jan Mulder, Marc Degryse en Werner Helsen bij Villa Sporza.

Gisteren werd niet gevoetbald in Rusland. Toch hadden Geert De Vlieger, Jan Mulder, Marc Degryse en Werner Helsen, professor trainingsleer en prestatiesportbegeleiding, genoeg om over te praten in Villa Sporza. 

Mulder: "Engeland-België was zeer afkeurenswaardig"

Engeland-België was een heel vreemde wedstrijd. "Ik heb niet genoten van die match", zegt Marc Degryse. "Het was een oefenwedstrijd en je merkte dat de twee trainers niet wilden winnen. Adnan Januzaj heeft gedaan wat elke speler zou doen. Dat had ik ook gedaan."

 

Jan Mulder begrijpt niet waarom Engeland en België niet met hun sterkste elftallen hebben gespeeld. "Leg dat maar eens uit aan 12-jarige kinderen die zitten te kijken. Het is zeer afkeurenswaardig wat gisteren is gebeurd."

Degryse: "Ik ga Duitsland niet missen"

Voor wereldkampioen Duitsland zit het toernooi er al op. Heeft iemand daar een verklaring voor? "Ik denk dat het voor een deel kan zijn dat het allemaal een beetje te vanzelfsprekend wordt", zegt Werner Helsen, professor trainingsleer en prestatiesportbegeleiding.

 

"Ze waren misschien te weinig gefocust tijdens het toernooi. Het is opmerkelijk dat het drie WK's na elkaar gebeurt met de wereldkampioen."

 

"De manier waarop ze spelen kon mij niet bekoren. Ik ga ze niet missen", vult Marc Degryse aan. "Er was niet één speler die erbovenuit stak. Met een eventuele uitschakeling van Lionel Messi in de eerste ronde had ik het moeilijker gehad."

Helsen: "Intensiteit tackle kan je alleen beoordelen in real time"

Marc Degryse liet in Villa Sporza een aantal fases zien die de inconsequentie van de VAR aantonen. "Dezelfde soort fouten wordt niet altijd hetzelfde beordeeld."

 

"Een heel belangrijk aspect is training", zegt Werner Helsen. "Het leren interpreteren van videobeelden. Technologie is één zaak, maar de mensen die gebruik maken van die technologie is een andere zaak. Die moeten leren om de juiste betekenis te geven aan de beelden die ze zien."

 

"Real time en slow motion zijn twee totaal verschillende realiteiten. De intensiteit van  een tackle kan je alleen beoordelen in real time. In slow motion is de impact veel erger." 

Degryse: " Lukaku wordt topschutter"

Harry Kane, Romelu Lukaku en Cristiano Ronaldo zijn voorlopig goed bij schot op het WK. Wie wordt topschutter? "De laatste goal van Harry Kane zou eigenlijk niet mogen tellen. Dat was een afgeweken bal", zegt Marc Degryse. 

 

"Hij kreeg ook nog twee cadeautjes vanaf de stip, maar werkte wel goed af. Ik denk dat Lukaku topschutter van het toernooi wordt."

Helsen: "Match tegen Engeland heeft ons geleerd dat België fysiek goed presteert"

Degryse: "FIFA moet fouten durven toegeven"

Hoe doet de VAR het eigenlijk op dit toernooi? "Wat de penalty's betreft, heeft de VAR zijn nut bewezen", zegt Werner Helsen. "De accuuraatheid is gestegen tot 99,3% na tussenkomst van de VAR. Een half jaar geleden was dat nog maar 98,8 na analyse van 1.000 wedstrijden. Dat zijn cijfers die spreken."

 

"Waar maken we ons druk om? Het is maar 0,7%", lacht Geert De Vlieger. "Het is gegoochel met cijfers. Ik denk dat de VAR erbij gebaat zou zijn om bepaalde situaties heel duidelijk toe te lichten. Ik blijf te veel het gevoel hebben dat ze zich wegstoppen en dat komt de VAR niet ten goede."

 

"FIFA moet eerlijk zijn en fouten kunnen toegeven", vindt Marc Degryse. "Ik had verwacht dat Collina zou zeggen dat het bijna perfect is, maar in feite klopt het niet."

Ronaldo wil ook op training alles winnen: