• home
 • video
 • pas verschenen

  Drievoudig olympisch kampioene Irena Szewinska (72) overleden

  Irena Szewinska, de succesvolste olympische kampioene uit de Poolse geschiedenis, is op 72-jarige leeftijd overleden aan de gevolgen van kanker. Ze was lang actief bij het Internationaal Olympisch Comité (IOC).

  Szewinska was de 'Grande Dame' van de Poolse atletiek in de jaren 60 en 70.  Ze won maar liefst zeven olympische medailles, waarvan drie gouden op drie verschillende Spelen: op de 4x100m in Tokyo in 1964, op de 200m in Mexico in 1968 en op de 400m in Montreal in 1976. Elke gouden medaille ging ook gepaard met een wereldrecord.

   

  Szewinska heeft in haar carrière tien keer een wereldrecord gebroken. Ze was de enige atlete die tegelijk de wereldrecords op de 100, 200 en 400 meter op haar naam had staan. Als eerste dook ze op de 400m onder de grens van de 50 seconden.

   

  Na haar rijkgevulde carrière ging Szewinska aan de slag bij de Poolse atletiekfederatie. In 1998 kreeg ze een plekje bij het IOC.