• home
 • video
 • pas verschenen

  Vandenbempt: "De reactie van Martinez bij het doelpunt sprak boekdelen"

  Peter Vandenbempt.

  Peter Vandenbempt.

  Moeten de Belgen blij zijn met de groepswinst in groep G? Peter Vandenbempt vindt van wel. "Deze overwinning is goed voor het imago van de Rode Duivels. Als België top is, kan het Brazilië in moeilijkheden brengen." 

  "Wedstrijd miste intensiteit, tempo en spanning"

  Wat mij betreft was Engeland-België een soort vervelende oefenwedstrijd tussen 17 wisselspelers. De Engelsen deden helemaal niets en hadden er geen zin in. Ze waren heel slecht.


  De Belgen hebben na de rust wel hun best gedaan. Maar deze wedstrijd miste toch intensiteit, tempo en de spanning die je normaal in zo'n WK-wedstrijd hebt. Als je het vergelijkt met die zenuwslopende laatste wedstrijden van Portugal, Spanje, Duitsland, Colombia en Japan, dan hebben we daar niet zoveel van gezien.

   
  Het publiek gaf bij de rust al aan wat het ervan dacht met een fluitconcert. Maar ok, de Belgen hebben gewonnen. Het is natuurlijk ook het resultaat van die zwakke groep waarin de Belgen zaten. Op groep A na de allerzwakste van het toernooi. Twee royale overwinningen voor de eerste twee, dan is de rest al uitgeschakeld. 


  We zagen een fantastische goal van Januzaj en een paar jonge spelers die zich heel gretig hebben getoond, zoals Youri Tielemans bijvoorbeeld. Thomas Vermaelen en Vincent Kompany kregen speelminuten, dat is heel erg goed nieuws.

  Wat mij betreft was Engeland-België een soort vervelende oefenwedstrijd tussen 17 wisselspelers. De Engelsen hadden er geen zin in.

  "De reactie van Martinez bij het doelpunt sprak boekdelen"

  Voor de groepsgeest in de rest van het toernooi is het ook wel belangrijk geweest dat alle wisselspelers, behalve Simon Mignolet en Koen Casteels, hebben kunnen spelen. Die voelen zich dan toch wat meer betrokken bij het elftal.

   

  Blij zijn ze zeker niet, al wil niemand dat zo zeggen. Het was duidelijk dat Roberto Martinez niet eerste wilde worden. Hij wilde wel degelijk tweede worden. Misschien niet om dan aan de gemakkelijkere kant van de tabel te geraken, maar omdat het logistiek gemakkelijker was geweest.

   

  Zijn reactie bij het doelpunt sprak boekdelen. Blijkbaar had niet iedereen die boodschap heel goed begrepen. Ik heb begrepen dat het niet expliciet gezegd is dat de Belgen de wedstrijd niet mochten winnen, maar ik vind het in elk geval uitstekend dat de Rode Duivels de wedstrijd hebben gewonnen.

   

  Het is goed voor het imago van het voetbal, goed voor het imago van de Rode Duivels. Het was misschien niet zo bedoeld, maar het is een overwinning voor de sportiviteit. Ik merkte in de eerste helft dat de gele kaarten werden toegejuicht door de Belgische supporters. Dan ben je toch ver van waar het voetbal voor staat.

  Het was duidelijk dat Roberto Martinez niet eerste wilde worden. Hij wilde wel degelijk tweede worden. 

  Sorry, jammer genoeg is deze video niet beschikbaar.
  We beschikken momenteel niet over de rechten om deze video aan te bieden.
  Heb je nog vragen? Bezoek onze klantenpagina.

  "Het moment om te tonen tot wat deze generatie in staat is"

  Stel je maar eens voor dat je toch gaat rekenen en in de gunstige tabelhelft komt en er dan uitgaat tegen Zweden in de kwartfinales. Dat is de Belgen twee jaar geleden ook overkomen tegen Wales op het EK.


  Als alles goed gaat, krijg je straks een kwartfinale tegen Brazilië. Dat is nu het moment, vind ik, waarvoor deze generatie al zes of acht jaar samenzit, klaargestoomd wordt en zijn top bereikt om dan te laten zien tot wat deze generatie in staat is. 


  Als België top is en de beste spelers hun beste niveau halen, dan kan België Brazilië in moeilijkheden brengen. Van de favorieten is Brazilië de ploeg die stilaan naar zijn beste niveau groeit en die de beste indruk maakt, denk ik.


  Het is een gigantisch moeilijke opgave en een grote uitdaging. Als je eruit gaat tegen Brazilië, maar je hebt een goede wedstrijd gespeeld: so be it. Dan heb je toch een goed WK gespeeld. Dat is de uitdaging waar ze voor staan. Nog een keer: ik juich het toe dat België, in het belang van het voetbal en de sportiviteit, gewoon heeft gewonnen tegen Engeland.

  Als België top is en de beste spelers hun beste niveau halen, dan kan België Brazilië in moeilijkheden brengen.

  "Als België top is mag Japan geen probleem vormen"

  Ik verwacht dat België wint van Japan. Dat is toch een zeer beperkt elftal, met veel enthousiasme, techniek ook en tactische discipline. Ze zijn een beetje gegroeid, maar hebben toch al veel geluk gehad dit toernooi. Zij hebben wel gerekend in de wedstrijd tegen Polen.

   

  Ze zijn door op basis van de fairplaypunten. Ze hebben met Kawashima een wankele doelman. Het kan vriezen, het kan dooien met die keeper. Okazaki van Leicester City is ook nog een grote naam. Maar als België top is mag Japan op geen enkel moment een probleem vormen voor de beste Hazard, Lukaku en De Bruyne.

   

  Peter Vandenbempt

  De analyse van Peter Vandenbempt: